Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Január 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró
ORSZÁGJÁRÓ

100 szóban Budapest

Article Index
100 szóban Budapest
Jegyek,bérletek
All Pages
100 szóban Budapest

 

Száz szóban - se többen, esetleg kevesebben - írni egy városról, ez a Mindspace alapítvány 2014 hazánkban is elindított irodalmi pályázatának lényege: 100 szóban Budapest címen. Idén harmadik alkalommal hírdettek győztest, a kevés szóban sokat, jól, kifejezően hazai történetirói pályázaton.

A száz szót szakmai zsüri számolja és bírálja. Írhat és indulhat bárki - aki tud írni és lát fantáziát a városban. Azaz valami többet a nagyváros hétköznapi, szürke nyüzsgésében.

Az első évben hazánkban 700, a második esztendőben már 1300, idén pedig több, mint 1500 pályamű érkezett - gépelve, kézzel írva és természetesen eleketronikusan beadva. Winkler Nóra újságíró, Nagy Dániel Viktor színművész, Kemény Zsófi költő és Szálinger Balázs költő értékeléték a pályaműveket. Előbb a legjobb 100, majd abból a legjobb 12 , végül pedig a legjobb 3 került kiválasztásra.

 

Munkában a zsüri - sokan személyesebbnek érezték, ha kézzel írt levélben küldik be pályaműveiket 

Az eredeti kezdeményezés Chile-ben indult el, 2001-ben. Irodalmárok és a helyi tömegközlekedés lelkes irodalom rajongói fogtak össze, hogy egy játékos, szórakoztató, rövid frappáns lokálpatrióta pályázatot indítsanak, 100 szóban Santiago de Chile címen, fővárosukban. Azóta a kezdeményezés Chile legrangosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát és a világ számos nagyvárosa - így sokak mellett - Budapest is átvette az ötletet.  

Az alapgondolat a magyar pályázat esetében is ugyanaz volt: az irodalom és a városi lét összefonódjon, szellemesen, sokrétűen, de mégis kevés szóval. A felhívás azokhoz szól, akik éreznek annyit a város iránt, hogy azt szavakba is öntsék, mindezt összesen és maximum százba, írjanak Budapestről: mit éreznek,mit gondolnak a városról. Ez lehet egy kósza pillanat a metrón, egy elkapott tekintet az utcán, egy félelem vagy akár egy álomkép. A 100 szóban Budapest pályázatnak mindössze egy kikötése van: a történeteket maximum száz szóba kell sűríteniük. A felhívás szépsége pont az egyszerűségében rejlik, maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város, milyen történetünk, emlékünk, érzésünk, benyomásunk van Budapestről, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban.

A hivatalos felhívás 

- Széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedésük és életük során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra - mondják a pályázat magyar szervezői. Lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a mellettünk utazó néni álmait, belepillanthassunk a nehéz iskolatáskát cipelő kisfiú gondolataiba, megismerhessük többek között Varga János, idősödő karcagi agglegény budapesti kalandjait és kiderüljön végre, hogy a hangosan és sokat kacagó. R. néni hogyan biciklizett hátrafel - idéztek az idei nyertes gondolatokból. A legjobb pályaműveket népszerű kortárts grafikák is kiegésztik majd és hamarosan kis zsebkönyv formájában is olvashatók lesznek. 

Mi is választottunk a 12 nyertes pályaműből: 


Melis Dóra : Jegyek bérletek

Ellopták.
Megette a kisöcsém.
Esküszöm, hogy reggel még nálam volt.
A másik gatyámban hagytam.
Most egy hónap ide vagy oda.
Nem működik az a rohadt automata.
A bőröndöm alján van, macerás lenne.
Vak vagyok.
Terhes vagyok.
Gyerekkel vagyok.
Gyerek vagyok.
Nyugdíjas vagyok.
Lisztérzékeny vagyok.
Egy megálló még ér, nem?
I don't understand.
Ezért a színvonalért fizetni?
Csak egy késsel szolgálhatok.
Kapj el, ha tudsz!

Mecs-Keserű Zsuzsa: Erkélyjelenet 

Özvegy Kiss Ernőné Julika a fregolit tárolta óriási erkélyén, a fregolin pedig a frissen mosott ruhákat.
Géza szerint - aki a szemközti házban lakott, és egy franciaerkély boldogtalan tulajdonosa volt - ez maga a szentségtörés. Ezt az álláspontját azóta hangoztatta, mióta egy téli estén kicsiny kilépőjén tett cigarettaszünete után megpróbált visszafarolni a lakásba, de a fenekével betörte az ajtóüveget.
Mígnem egy szép napon egy kelekótya fuvallat le nem tépett egy bugyit Julika fregolijáról s a keskeny utca felett egyenest Géza tar fejére hajította.
Azóta együtt dohányoznak Julika erkélyén, s együtt hamuzzák le az alattuk lakó Kovács Ágostonné pozsgásait.

Illusztráció: Makhult Gabriella

 

Felhasznált források: 100 szóban Budapest 

Fotók: 100 szóban Budapest

Címlap: Bogdán Viktória: Jegyek, bérletek - illusztráció 

 

 
ORSZÁGJÁRÓ

Jönnek a darvak

Jönnek a darvak

 

Az ősz egyik legszebb látványa a Hortobágy térségében az első  darvak érkezése. 20-30 ezres csapatokban vonulnak át, p&aa...

ÉPÍTÉSZET

A világ japánkertjeinek felújítására kertészeti szakértőket küld Japán

A világ japánkertjeinek felújítására kertészeti szakértőket küld Japán

Az elhanyagolt állapotba jutott japánkertek felújítására világszerte kertészeti szakértőket küld Japán. A kőhidakka...

ORSZÁGJÁRÓ

Erdők Hete a Budakeszi Vadasparkban

Erdők Hete a Budakeszi Vadasparkban


Az idén XXI. alkalommal megrendezendő Erdők Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva a Budakeszi Vadaspark október 2. és 8. között „Erdők hangja&rd...

TELEPÜLÉSEK

A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere

A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere

A legszebb főtérnek járó különdíjat nyerte el és ezüstdiplomát is kapott Kaposvár az idei Európai Virágos Váro...

Oldal 6 / 47

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 288 vendég böngészi

bav logo kicsi banner