Close

„Muzsikál az erdő” a Mátrában

Idén 20. alkalommal szerveződik a Príma díjas, „Nógrádikum” Díjas, „Minősített Fesztivál” címet viselő és Beke Pál Nívódíjas „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat. A programok erdei helyszíneken zajlanak 2023. július 1-9-ig, 9 napon keresztül a Mátra lábától a csúcsokig. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei:
07.01. Gyöngyös – Sástó
07.02. Gyöngyöspata – Nagyparlag
07.03. Mátraverebély – Szentkút, Nemzeti Kegyhely
07.04. Mátraalmás
07.05. Gyöngyössolymos
07.06. Szurdokpüspöki
07.07. Pásztó – Mátrakeresztes
07.08. Salgótarján – Eresztvény
07.09. Tar – Fenyvespuszta

A programok megvalósításában több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A „Muzsikál az erdő” egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek. Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a „Muzsikál az erdő” szellemiségét.
A „Muzsikál az erdő” több kategóriában hirdet évről évre alkotói pályázatokat, amelyek nagy érdeklődésnek örvendenek, a Kárpát-medence teljes területéről résztvevőt vonnak be, minden kategóriában – fotópályázat, irodalmi pályázat gyermekrajzpályázat, zeneszerzői pályázat – magas részvétellel és minőségi színvonalon valósultak meg. A rendezvénysorozat és az alkotói pályázatok megvalósulása a helyi közösségek megerősítését is szolgálja.

Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap a 20. évforduló megünneplése. Azokat a művészeket, látogatókat szeretnénk viszontlátni a rendezvényeken, akik a két évtizedes történet részesei voltak, jelenlétükkel, gondolataikkal, hozzáadott szakértelmükkel alakították a rendezvény fejlődését. A „Muzsikál az erdő” kiemelten az évfordulóra fókuszáló napjai, amelyek emlékhelyekkel rendelkeznek, mint Mátraalmás, ahol a „Muzsikál az erdő” emlékfa áll és Tar – Fenyvespuszta, ahol a rendezvénysorozat legelső rendezvénye valósult meg és ennek emlékét ifj. Szabó István szobrászművész alkotása őrzi.

Több ezer ember részvételére számítanak, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a „Muzsikál az erdő” rendezvényt. Több korosztályt szólítanak meg: kínálnak programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.
A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésekre, ismerkedésre, a közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét.


Jellemző programok: klasszikus és népzenei koncertek. szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, kiállítások, erdei sportrendezvények, falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló mátrai borokkal, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási példák bemutatása, helyi termékek, helyi értékek bemutatása. A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze klasszikus és népzenei koncertekkel. A programsorozat szórakoztató jellegű, mégis igényes, valódi értékeket közvetít, erősít.

Részletes program, egyéb információk:
https://www.muzsikalazerdo.hu

Shares
scroll to top