Close

Páratlan értékű relikviák a RepTárban

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban páratlan értékű relikviák láthatók egy időszaki kiállítás keretében. Szakítva az eddigi hagyományokkal, ezúttal nem a hazai repülés történetéből merítettek anyagot, hanem a távoli keletről.

A füzesgyarmati kötődésű Doma-Mikó István, festőművész, nem mindennapi karriert futott be: több évtizede él Japánban, évek óta tanít egy képzőművészeti főiskolán, és 1989 őszétől -az azóta elhunyt- IV. Tupou király kinevezte, a Tongai Királyság udvari festőjének. A királyi családról festett portréi és tongai tájképei a palota falát díszítik. A magyar történelmet és irodalmat is folyamatosan prezentálta az uralkodónak, aki így egészen magyarkedvelővé vált. 1998-tól foglalkozik kamikaze-kutatással. Riportokat készített az életben maradt kamikaze pilótákkal és a japán történelem prominens alakjaival. Az általa létrehozott kamikaze-gyűjtemény bemutatására, életre hívott egy „Japán Múzeumot”, ami 2006-ig Füzesgyarmaton várta a világ minden tájáról az érdeklődőket.
A múzeum bezárása után a kiállítási tárgyak, ezek a fantasztikus ritkaságok hosszú évekig raktárban várták, hogy Magyarországon újra megmutathassák magukat.

2023-ban Doma-Mikó István a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumnak felajánlotta a teljes gyűjteményét, kezelését és kiállítások megrendezését.
A II. világháború legtalányosabb történése a japán „Tokkótai”, a Különleges Támadó Alakulat, vagy közismerten a kamikazek megteremtése és működése. A múzeum kamikaze-kutatásának eredményei, fényképek, repülőgép-roncsok, személyes tárgyak, búcsúlevelek (fordítással) láthatók a kiállításon.
Az időszaki kiállítás megnyitójával egyidőben, a RepTár könyvsorozat 3. kötetének bemutatójára is sor került, Doma–Mikó István: Kamikazek – A Busidó fiai címmel.Az olvasmányos regényben, egy öreg kamikaze visszaemlékezésein keresztül megismerhetjük, kik voltak azok a 17-26 éves élni vágyó japán fiatalok, akikben a hazaszeretet legyőzte az életösztönt.

Az időszaki kiállítás a tervek szerint 2024. év végéig tekinthető meg, a könyv pedig megvásárolható a RepTár ajándékboltjában illetve webshopjában.
https://www.reptar.hu/webshop/kamikazek-a-busido-fiai-633.html

Shares
scroll to top