Close

Brute force útkeresés, végtelen törtek, avagy mit tanítanak nekünk a szuperhős filmek.

Az Öngyilkos Osztag második installációja zavarosan kezdődik, hiszen több percen keresztül próbálnak eladni nekünk egy új csapatot, új szereplőkkel. Betekintést nyerhetünk például Savant magánéletébe is, aki egy laza mozdulattal kinyír egy kanárit. Viszont ez a csapat a rá szabott küldetést sikerrel végre is hajtja, azaz meghalnak. Emiatt a kezdeti negyedóra akár időpocsékolásnak is tűnhet.

Viszont legyünk inkább konstruktívak és keressük meg ennek a 15 percnek a hasznát. Elemezzük például Savant tettét, aki egy labdával – ala billiárd – több falra is pattintva azt lecsap a már említett kanárira. Az első reakciónk, hogy bravó, ez egyfajta erődemonstráció is lehet és várjuk, hogy a többiek mit tudnak majd. Aztán a történetszál gyors elvarrása után gondolkodóba esünk.

Savant teljesítménye így utólag már más megvilágításba került. Tulajdonképpen mit is mutatott be? Mert, ha elég erősen indítja a labdát, akkor garantált, hogy eltalálja a kanárit pl. egymillió pattanás után. Bizonyára a rendező nem akarta szájbarágósra venni a jelenetet, így a magyarázat elmaradt, vagy talán a szinkron volt a hibás. Mindenesetre a lényeg, hogy ezt a fajta útvonalat bejáró labda – már ha persze eltekintünk a menet közbeni lassulástól ésatöbbi – tényleg meglátogatja a zárt tér minden pontját.

Savant jelenetét matematikusként remekül fel lehetne használni az irracionális számokhoz vagy akár brute-force útkereső algoritmusok magyarázatához. A labda el fogja találni a kanárit, csak idő kérdése a dolog. Szerencsére ezekben a filmekben nem csak a helyes magyarázatokat kell keressük. A hibásokból ugyanúgy lehet tanulni, ha a megfelelő szakértői segítség rendelkezésre áll. A lényeg, hogy a film felkeltse bennünk az érdeklődés vagy a megfelelő magyarázat utáni vágyat. Erre a „tanítási módszerre” már mások is felfigyeltek, sőt nevet is kapott: „Hollywood-módszer

Szóval Savant ereje igazából a matematika vagy a fizika lehetett. Már a nevének magyar fordítása is ösztönös zseni. Mindenesetre bárcsak így sikerült volna a Hangya film kvantum világ bemutatása is. Azon még dolgozhattak volna egy kicsit.

Shares
scroll to top