Close

A haza minden előtt?

Mint bizonyára sokak számára ismeretes: Európai Polgári Kezdeményezésre egymillió aláírás összegyűjtés indult azzal a céllal, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A magam részéről már azt is botrányosnak tartom, hogy az EU ezt nem tartja magától érttetendően kutya kötelességének, de ami még ennél is meglepőbb, sőt elszomorító volt számomra, hogy milyen sokan nem voltak hajlandók aláírásukkal kifejezni szolidaritásukat a nemzeti létükben sanyargatott nemzeti kisebbségekkel.
S teszik ezt egy olyan nemzet fiai, akiknek fajtestvérei milliónyian élnek üldöztetésben a határaikon túl.
Ha ezt valaki nekem mondja, finoman szólva legfeljebb annyit válaszolok, hogy nem tudja mit beszél s csupán csak az ostobasága lehet némileg a mentségére.
Pedig bizonyos utaló jelekből már korábban is felismerhettem volna, hogy nem evidens mindenki számára, hogy „a haza minden előtt.” Emlékszem, hogy a rendszerváltoztatás idején az egyik legerősebb, sőt nem túlzás azt írni, hogy az egyik legnépszerűbb magyar párt – az SZDSZ- a koronát micisapkára cserélve tudott sikeresen kampányolni. Majd később olyan kormány alakulhatott, amelyik nem csak felvállalta a kommunista múltját, de még hencegett vele. S összejátszva a nyugati világ nagytőkéseivel, s visszaélve az új politikai elit naivitásával, szószerit bagóért mindent eladott, amiből a maga számára pénzt, tőkét csinálhatott. Amit egyébként mind a mai napig nem tagadott meg. Igy lett-lehetett a kommunista vezetőrétegből lényegében munka és kockázat nélkül az új magyar vezető sőt tőkésréteg.
Sehol másutt ez ilyen könnyen és gyorsan nem ment, mint nálunk. Ami történelmileg azzal magyarázható, hogy valamennyi szocialista országhoz viszonyítva nálunk volt a legkiépítettebb a tőkés gazdaság, amelyik ily módon más volt szocialista országokhoz viszonyítva sokkal gyorsabban és könnyebben tudta „bekebelezni”, bagóért megvenni, eladni, vagy kénye-kedve szerint felszámolni szinte az egész magyar gazdaságot. Szerintem ez a legfőbb oka a többi szocialista gazdaságokhoz viszonyított mind a mai napig tartó elmaradottságunknak is.

Földesi József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top