Close

A Frankofon Filmnapokhoz kapcsolódó programok

A 14. Frankofón Filmnapokhoz kapcsolódva sokszínű programok is várják az érdeklődőket február 28. és március 10. között. A filmnapokat A három testőr: Milady című film nyitja február 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Dumas-regény legújabb, hat César-díjra jelölt feldolgozásában olyan színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és Fracois Civil.

Március 6-án az Urániában vetítik a tavaly Cannes-ban bemutatott Salem című filmet, amely egy fekete fiú és egy roma lány szerelméről szól. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel. Március 8-án szintén az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film, amelyet szintén beszélgetés követ Anna Luif  rendezővel.
Szerepel a programban a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált a Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris főszereplésével, amelyet tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, versenyprogramban volt a világpremiere az idén César-díjra is jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek, de két jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték is, amelyeket mind láthat most a filmnapok közönsége. Szintén César várományos a Bernadette – A főnökasszony, amelyben Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét Catherine Deneuve alakítja, valamint bemutatják az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott, és idén Oscar-jelölt Robotálmok című családi filmet is, amely egy kutya és egy robot különös barátságáról szól. A szintén Oscar- és César-jelölt Négy nővér című tunéziai-francia dokumentumfilm is megtekinthető lesz a filmnapok alatt.

Lesznek filmvetítések Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is.

A Frankofón Fesztivál keretében a Régi Zeneakadémián zongorakoncertet ad március 9-én Bertrand Coynault, március 16-án pedig Nicolas Stavy. Az A38-on március 10-én Cleo T. összművészeti produkciójára várják a közönséget. Március 12-én a Francia Intézetben Marc Aymon svájci énekes és dalszerző a szintén svájci énekesnővel, Millával ad közös koncertet. A Bruno Lapin zenekar az Opus Jazz Clubban lép fel március 19-én. Március 27-én a Francia Intézetben lesz hallható az Olivier Messiaen Kvartett koncertje. Március 30-án az A38-on Fran Palermo és Antonin várja az érdeklődőket.

A Francia Intézetben március 20. és május 31. között lesz látható a Kubuni – képregények Afrikából című kiállítás, amelyen mintegy 50 afrikai szerző alkotása ismerhető meg. Megszervezik a 24. Frankofón Dalversenyt is, amelyen amatőr előadók énekelnek majd francia dalokat zenekari kísérettel március 23-án a Francia Intézet színpadán.

Shares
scroll to top