Close

Először figyelték meg a veszélyeztetett rózsaszín leguán fiókáit a Galápagos-szigeteken

A kizárólag a Galápagos-szigetek egyikén élő, veszélyeztetett hüllő, a rózsaszín leguán frissen kikelt fiókáit és fiatal populációit fedezték fel tudósok, a faj évtizedekkel ezelőtti felfedezése óta most először – írja a Reuters.

A leguán kizárólag a Galápagos-szigetek Isabela szigetén található Wolf-vulkán lejtőin honos, és a becslések szerint már csak néhány száz példány maradt belőle.
„Ez a felfedezés jelentős előrelépést jelent, amely lehetővé teszi számunkra, hogy meghatározzuk a rózsaszín leguán megmentéséhez vezető utat” – mondta el Danny Rueda, a Galápagos Nemzeti Park igazgatója.
A leguánokat, amelyek 18,5 hüvelyk (47 cm) hosszúságúak is lehetnek, először a nemzeti park őrei fedezték fel 1986-ban. A tudósoknak azonban évtizedekbe telt, mire felismerték a rózsaszín leguánt a szigeten élő többi fajtól különálló fajként.
Populációjukat a szigetre behurcolt fajok, különösen a rágcsálók veszélyeztetik – közölte a nemzeti park.
„Ha ismerjük mindazokat a szempontokat, amelyek veszélyeztetetté teszik a létezésüket, akkor időben tudunk lépéseket tenni, elsősorban az invazív fajok ellen, és így elkerülhetjük e törékeny ökoszisztémák természetes körforgásának megszakítását” – mondta Rueda.
A Galápagos-szigetek egyedülálló élővilágával kulcsszerepet játszott Charles Darwin brit tudós evolúciós elméletének kidolgozásában. Számos olyan fajnak ad otthont, amely sehol máshol nem található meg, köztük óriásteknősöknek, röpképtelen kormoránoknak és számos leguánfajnak, köztük a rózsaszín leguánnak.
A Wolf-vulkán az egyik legtávolabbi hely, amelyet a nemzeti park megfigyel, és amelynek tövében kutató- és megfigyelőállomást telepítettek.

Shares
scroll to top