Close

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

Szeptember 29 – október 1-e között várja az érdeklődőket a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény. Pénteki programjai a gyulai Almásy-kastély parkjában, szombati rendezvényei Gyula – Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében, a vasárnapi pedig határon túl, Nagyvárad közelében, Félixfürdő öreg tölgyerdejében valósul meg. 2015 óta évről évre jelentkezik a rendezvénysorozat ebben a térségben, az érdeklődők, az erdő és a művészetek kedvelői örömmel fogadják, várják.

Az idén 20 éves „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas programokat. A gyulai rendezvény az 1997 óta az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdők Hete regionális megnyitója is egyben. Az erdei programok színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő”. A szakvezetéses erdei sétákon érdekességeket tudhatunk meg a fák, a növények életéről. Különleges erdei helyszíneken, sajátos akusztikával rendelkező erdei koncertterekben lehetőséget biztosít a helyi művészek, fiatal tehetségek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére. Néhány példa a programokból: erdei séták, klasszikus és népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, hagyományőrző szilvalekvárfőzés, bemutató a komposztálásról, szelektív hulladékgyűjtésről, környezettudatosságra nevelő műhelyek, ismeretterjesztő előadások, kerékpár és kenu túra, sétahajózás, helyi termékek. A szakvezetéses séták mottója: az erdő átölel, éltet, fenntarthatóságra nevel.

Fellépő művészek, együttesek: Szalóki Ági és a Tálas Áron trió, Fonó Zenekar és Navratil Andrea, Szokolay Dongó Balázs és a Mentés Másként trió, a Temesvári Bokréta Citera Együttes, a Hot Jazz Band, Pusker Júlia hegedűművész és Szűcs Máté brácsaművész, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara, a Nagyváradi Állami Filharmónia Kamarazenekara, a Nagyváradi Művészeti Líceum fiatal tehetségei, a Körös Rézfúvós Kvintett, a Gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar, Farkas Ferenc Énekegyüttes, Bartók Béla Vegyeskar (Békéscsaba) és Erkel Ferenc Vegyeskar (Gyula).

A „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény példás összefogás eredményeként jön létre az erdészek, az erdőgazdaságok, az önkormányzatok, a művészek, a civil szervezetek együttműködésében. Várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogató! Részletes információk a www.muzsikalazerdo.hu oldalon.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Fő célja nem változott: az erdő és a zene, a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Idén 4 térségben jelentkezik a „Muzsikál az erdő”: Szatmár-Nyírségben, Kecskemét környékén, a Mátrában és Gyula-Nagyvárad térségében
A „Muzsikál az erdő” értékei aktuálisak: a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, az összefogás jelentősége, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés. „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

A hír és képek forrása: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Shares
scroll to top