Close

A petkalózok ártér takarítással köszöntötték a tavaszt

A Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatt, Vásárosnamény közelében, a tiszaszalkai kanyarban, Natura 2000-es területen rendezte meg a PET Kupa Egyesület az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a hagyományos rügyfakadás előtti folyótisztítási akcióját. Ezúttal közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő, mindenre elszánt csapattagok tisztították meg a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

Habár a decembertől folyamatosan érkező árvizek miatt a sár megnehezítette a munkát, a negyedik alkalommal megrendezett hulladékszedés mégis rekordot döntött: 1,5 tonna szennyező anyagtól mentesítették az árteret 2 nap alatt.Kutatási céllal egy körülhatárolt mintaterület szennyezettségét is felmérték, ahol 35 kategóriába sorolva történt meg a folyami hulladékok összegyűjtése.

Március 2-3-án immár negyedik alkalommal szervezett kétnapos ártér tisztító akciót a PET Kupa Egyesület. 2018, 2019 és 2020-ban a tiszaszalkai kanyarban hosszú évek alatt felhalmozódott hulladékot gyűjtötték és szelektálták az önkéntesek, így érve el azt, hogy az újrahasznosításra alkalmas anyagoknak több mint a 60%-át sikerült körforgásban tartaniuk.
Minden alkalommal 1 tonnányi szennyező anyag került ki erről az ártéri területről. 2024-ben azonban rekord mennyiségtől, 1,5 tonnányi hulladéktól sikerült megszabadítani a tiszaszalkai kanyar 1 folyamkilométeres szakaszát, néhol a folyótól több mint száz méter távolságra is. Azösszegyűlt mennyiség legnagyobb részét, majdnem 90%-át PET-palackok adták, ugyanakkor meglepő eredmény, hogy a területről összesen 7 zsáknyi, 60 kg össztömegű üveget sikerült összegyűjteni, ami messze elmarad a “megszokott” felső-tiszai arányoktól. Végül összesen 59 PET-bálába lett összepréselve a körforgásba visszaforgatható hulladék.
Sajnos nem minden hulladék menthető meg: az olajjal, festékkel vagy más anyaggal szennyezett hulladékok ezúttal is a kommunális zsákokba kerültek. Ide tartozik minden máshova nem besorolható tárgy is, úgy mint a papucsok, cipők, játékok és egyéb nem újrahasznosítható anyagok.

A PET Kupa Egyesület folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését, amit az űrlap kitöltésével lehet megtenni. Aki pedig megmérettetné magát és csapatát egy PET Kupa versenyen, az 2024. március 18-ig még nevezhet az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupára: https://ttapp.hu

A hír és a képek forrása: PET Kupa Egyesület

    Shares
    scroll to top