Close

Véget ért az Utazás+ KiIállítás

Több mint 200 kiállító, csaknem 30 ezer látogató és óvatos optimizmus a turisztikai iparágban – röviden így foglalható össze a most véget ért Utazás+ Kiállítás, valamint a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban számos szakmai eseményt szerveztek a négy nap alatt, és bemutatkoztak az idei díszvendégek: Bulgária, valamint Gyula és Békés vármegye. Bár a turizmus számai még nem érték el a Covid-járvány előtti szintet, az idei Utazás+ Kiállítás résztvevői elégedettek voltak az idei rendezvénnyel. A 68 külföldi és 150 magyar kiállító jelentős érdeklődésről és számos üzletkötésről számolt be a zárás után.

Tihanyi Klára, az Utazás+ kiállítás igazgatója a megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a népszerű kiállítást mostantól megújult formában és tartalommal rendezik: a látogatókat úgynevezett élményszigetekkel várják, és a szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt helyeznek az élményturizmusra: ezért rendezték meg ismét az E-bike Test&Show-t egy 3000 négyzetméteres tesztpályával, és a tavalyinál is nagyobb területet biztosítottak a lakóautókat és lakókocsikat bemutató Karaván Szalonnak.

Ehhez kapcsolódott Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár is, aki elmondta: a magyarországi utazási szokások jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedekben, pihenésképpen már az élményeket, a kalandokat, kihívásokat keresik az emberek.

Fotó: Hungexpo

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere arról beszélt, hogy belföldi díszvendégként is kiemelten összpontosítanak az aktív turizmusra, bemutatják egyebek mellett a gyalogos és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat, vagy a Körösök és a holtágak vidékét. Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke a térség páratlan termálvizeit, a megye gazdag kulturális és gasztronómiai kínálatát emelte ki.

Mariela Modeva, a bolgár turisztikai minisztérium tanácsadója, a külföldi díszvendég képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy Bulgária a légi és a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez, ez lendületet adhat majd a turizmusnak.

A kiállítás ezúttal is számos szakmai tanácskozásnak, kerekasztal beszélgetésnek és workshopnak adott helyet. A nyitónapon rendezték a 2024-ben lapot húzunk 19-re elnevezésű konferenciát, amelyen a turisztikai szakma képviselői elsősorban arról beszéltek, hogy 2022-ben volt egy jelentős fellendülés, ám azóta stagnálás tapasztalható a turizmusban. György László kormánybiztos a beszélgetésen úgy fogalmazott: a nemzetközi turizmusban még 20 százalékos potenciál van a 2019-es évhez képest. Az is elhangzott, hogy Magyarország turizmusát tavaly a külföldi beutazók számának növekedése húzta, miközben a kiutazó turizmus is jelentősen, 16,9 százalékkal nőtt az első három negyedévben az előző évhez képest. Mindez azonban 15 százalékkal elmaradt a 2019-es évhez képest.

A hétvége – hagyományosan – a nagyközönségé volt: a látogatók 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standján válogathattak az ajánlatokból. Az E-bike Test&Show tesztpályáján több mint 2 és félezren próbáltak ki valamilyen elektromos kerékpárt, ami jelentős, csaknem 50 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

Fotó: Hungexpo

A Karaván Szalon idén 60 lakóautót és lakókocsit vonultatott fel. A kiállítók az elmúlt évekhez képest jelentős növekedést érzékeltek az érdeklődésben és a helyszíni értékesítésben is.

Az élményszigeteken élő állatokkal, egy többfunkciós virtuális közösségi térrel, gyerekek részére kialakított aktív játszótérrel és ingyenes egészségszűréssel várták a látogatókat.

Fotó: Hungexpo

A színpadokon számos úticél bemutatóját élvezhették; emellett ezúttal is megvásárolhatták belépőiket több hazai fesztiválra a Fesztivál Szigeten, találkozhattak utazási influenszerekkel a Blogger Corneren, valamint megismerkedhettek az ország ismert független hátizsákosaival és extrém utazóival a Járatlan Utakon Fesztiválon.

Az Utazás+ kiállítással egy időben nyitották meg ezúttal is „Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötőjét”, a Budapest Boat Show-t, amelynek stratégiai partnere hagyományosan a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete.A hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvényén a látogatók megtekinthették a különböző márkájú motoros és elektromos hajókat, válogathattak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások és ruházatok közül, és beszerezhették a vízi sportokhoz szükséges eszközöket is. A kiállítók idén különösen elégedettek lehettek, hiszen, nemcsak az érdeklődés volt nagy, hanem konkrét üzletek is köttettek.

A kiállítás szervezői ezúttal a Magyar Vitorlás Akadémia és a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével létrehozott Vitorlázz Itthon programot kérték fel a hajós seregszemle díszvendégének. Az idei év az ötkarikás játékok éve, éppen ezért kiemelt szerepet kaptak az olimpikonok, egykori élversenyzők, valamint a jövő olimpiai reménységei.A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innovációk bemutatására, ezzel a céllal immár tizenegyedik alkalommal hirdették meg az Újdonság Pályázatot.„Vitorlás, elektromos és motoros hajó kategóriában” idén az Adex Yachting Kft., DELPHIA 10 LoungeTop 100%-ban elektromos hajója végzett az élen. A hajó elnyerte a Legzöldebb termék különdíját is.A második a Royal Spa Hungary Kft. Royal Craft 24 típusú, 7,3 m-es elektromos kishajója lett, amely egyben elnyerte a Legjobb hazai fejlesztés különdíját is. A harmadik a Power and Sail Hungary Kft., Stream RIB 650 hajója lett.A „Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória” nyertese a Hanse Hungaria Kft. nagy teljesítményű EVOY kül- és belmotorja lett.

A kiállítással egyidőben a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ elnyerte az üzleti turizmus (MICE) szektor „Michelin csillagát”, a Meetings Star Award-ot, a legjobb kongresszusi központ kategóriában. A kategórián belül olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint az ICE Krakow Congress Centre vagy az Austria Center Vienna.

Forrás: Hungexpo

Shares
scroll to top