Ring Magazin

Szerda, 2019. Február 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Egészség

EGÉSZSÉG

Életmód - EGÉSZSÉG

Bűnözzünk - ha lehet - egészségesen

Bűnözzünk - ha lehet - egészségesen


Túlcukroz a Mikulás?

Izgatott apróságok, csillogó kis csizmák az ablakban, édességhegyek. Végre kiderült, ki volt jó gyerek ebben az évben? Szerintem, nagyon sokan! Ilyenkor általában több cukorkát, csokoládét esznek a gyerekek, mint máskor. Lehet-e a megnövekedett édességfogyasztásnak káros hatása? Összeállításunkban Dr. Karoliny Anna gyermek gasztroenterológus elmondja, hogy a szülőknek mire érdemes odafigyelni az ünnepen?
Ismét mézeskalács város épült az Aquaticum Hotelben. Az adventi időszakra kiállított mézeskalács csodát bárki megtekintheti az ünnepek alatt.

Mikuláskor a gyermekek általában több csokoládét, édességet fogyasztanak, mint az év többi napján. Vajon a hirtelen megnövekedett cukorbevitel veszélyt jelent a kicsikre? Mi a napi ajánlott édességmennyiség? Hosszú távon milyen hatásai lehetnek az előírt maximális mennyiséget meghaladó cukorfogyasztásnak?

– Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben kiadott állásfoglalása alapján az ideális az, ha a hozzáadott cukorbevitel nem haladja meg a teljes kalóriabevitel 10%-át. További egészségügyi előnyökkel jár, ha ezt a mennyiséget 5% alá szorítjuk. A napi korlátba a monoszacharidok közé tartozó glükózt, fruktózt, nádcukrot és a malátacukrot is be kell számítani, de a friss gyümölcsökben és zöldségekben lévő cukrok és a tejcukor ezen felül értendő – mondta el Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológus szakorvosa. Hozzátette, hogy életkortól, nemtől, mozgásmennyiségtől és testsúlytól függően a 14 év alattiak napi ideális cukorszükséglete 28-69 gramm között mozog. Az 5%-os korlát betartása azonban még egészségesebb, ami egy 3-6 éves gyermek esetében átlagosan 16 gramm, ez kb. napi 4 teáskanál cukor elfogyasztásának felel meg.

Ezek alapján könnyen kiszámítható, hogy a Mikulás zsákjában az esetek többségében a napi ideális édességmennyiség sokszorosa lapul, amit a kicsik gyakran egy ültő helyükben fel is falnak. Egy tábla tejcsokoládéban nagyjából 60 gramm cukor van, egy nagyméretű csoki szeletben 20 gramm körül, 5 darab gumicukorban kb. 7 gramm és akkor még nem beszéltünk a hozzá fogyasztott üdítő- és kakaós italokról.

– Érdemes betartani az ajánlott mennyiségeket a mindennapokban, mivel a túlzott édességfogyasztás növeli a fogszuvasodás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és így a gyerekkori 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is – mondta a Czeizel Intézet szakértője, aki épp ezért a mértékletességet javasolja Mikuláskor is. A mogyorókrémet például banánnal is adhatjuk a gyerkőcnek, illetve jó megoldás lehet aszalt gyümölcsöket, diákcsemegét vagy kisebb kiszerelésű édességeket rejteni a csizmába, és megtanítani a kicsiknek, hogy a finomságokat osszák be, és ne egyszerre egyék meg. A magas cukorbevitel mellett a mozgásszegény életmód is fokozza a fenti betegségek kialakulásának kockázatát: bátorítsuk gyermekünket a rendszeres mozgásra. Használjuk ki a téli időjárás kínálta lehetőségeket: szánkózzon, hógolyózzon együtt a család, ezek az ünnep legszebb pillanatai! Hó nélkül egy kiadós erdei séta is nagyszerű lehet!

Forrás: 2016. december PP-Életforma


A "Mikulás napi séta" kissé meglepő ajándékká válna, de kombinálva a kedven cukrászdájával egy régen kért közös vidámparki, vagy állatkerti sétával.
Menjük el kirándulni, vagy csináljunk családi programot - a kicsit csípős időben is élvezhetjük a friss levegőt, ha kellően meleg ruhában indulunk el.
          (Harangozó Dóra)

Mentés

 
Életmód - EGÉSZSÉG

A kutyasétáltatás jót tesz az egészségnek és növeli a környékbeliek biztonságérzetét

A kutyasétáltatás jót tesz az egészségnek és növeli a környékbeliek biztonságérzetét

A kutyasétáltatás nem csupán jótékony hatással van a gazdik egészségre, hanem a környéken élők biztonság&e...

Életmód - EGÉSZSÉG

Donald Trump nem spekulál Hillary Clinton egészségi állapotáról, jobbulást kíván neki

Donald Trump nem spekulál Hillary Clinton egészségi állapotáról, jobbulást kíván neki

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Donald Trump republikánus elnökjelölt egy televíziós interjúban nem volt hajlandó s...

Életmód - EGÉSZSÉG

Egészségtudatos lakásmustra

Egészségtudatos lakásmustra

Rákkeltő lakások? Erre figyelj költözéskor! - Nem csak az azbeszt életveszélyes
Ez lehet a padlószőnyegben és a falakban.

Ha lakásv...

Mentés

Életmód - EGÉSZSÉG

Váljék igazán egészségünkre

Váljék igazán egészségünkre

Nem mindegy, hogy mikor és mit iszunk!

Nem iszunk eleget, még a nagy nyári melegben sem, és arról is keveset tudunk, hogy a legkedveltebb szomjoltók is el...

Mentés

Oldal 5 / 22

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 137 vendég böngészi

bav logo kicsi banner