Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Március 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Táplálkozás
TÁPLÁLKOZÁS

Őszi teendők az ökológiai kertekben

Őszi teendők az ökológiai kertekben

Az idei évben nagyon sokféle fertőzés sújtotta a növényeket, a beteg növényi részek pedig átviszik jövő évre a kórokozókat.
 Hogyan lehet ezt megállítani? 
Régen kizárólag égetéssel, később kemikáliákkal oldották meg a problémát.
Az ökológiai gondolkodás csak legvégső esetben fogadja el a szerves anyagok eltüzelését, és mivel idén szinte mindenen találunk valamilyen gombás fertőzést, ezért nem maradna szerves anyag a kertben… 
 
A komposztálás sajnos nem biztonságos megoldás, mert minden részen nem fogja elérni a kórokozók elpusztításához szükséges hőfokot. 
Az egyszerű beásás sok esetben még rosszabbat tesz ugyanis a legkomolyabb kórokozó gombák maguktól is a talajban telelnek át.
 
Mi hát a megoldás?
 
Először is azt a szabályt kell betartani, hogy a veteményesben képződő (lágyszárú) növényi hulladékot a gyümölcsösben, a fás szárú ültetvényekben elhalt növényi részeket pedig a veteményesben, vagy virágoskertben helyezzük el.
 
Speciális élő termékek azonban abban is segítenek, hogy a fertőzött levelek, szárak, ágak teljes mértékben biztonságosan hasznosuljanak.
 
Vegyük sorra a gyakoribb eseteket:
 
Fitoftórás paradicsomot, burgonyát, bakteriális fertőzött (rohadásos) paprikát, babot elég csak sekélyen elhelyezni a gyümölcsfák alatt (gyomtalanítás után), majd belocsolni valamelyik szárbontó gombát tartalmazó készítményünkkel. Az ezekben található rendkívül agresszív lebontó fehérkorhadást okozó gomba néhány hét alatt annyira elbontja a növényi szöveteket, hogy azok tökéletes táplálékot nyújtanak az ugyancsak benne lévő baktériumoknak, amelyek jövőre már a fákat látják el tápanyagokkal.
 
A paradicsom és burgonya helyét, ha volt fitoftórás fertőzés (paradicsom-, ill. burgonyavész) érdemes most ősszel lekezelni egy mikrobiológiai készítményünkkel, amely a talajt mindent gombától fertőtleníti.
 
A lisztharmat, illetve peronoszpóra miatt elpusztult lágyszárúakat (pl.:tökfélék) és az erős tetűfertőzésen átesett zöldségeket a gyomokkal együtt mély gödrökben helyezzük el. 
 
Aki gyümölcs-, vagy díszfát akar telepíteni, az a legtökéletesebb termőhelyet úgy tudja létrehozni nekik, hogy ültetés előtt legalább egy hónappal kiás egy kb. 1 m3-es gödröt, amit félig rak ilyen növényi hulladékkal, belocsolja szárbontó gombával dúsított baktériumtrágyánkkal, rátesz egy adag trágyát, majd max. 5 cm földet, amit átitat egy rovarpatogén gombát tartalmazó mikrobiológiai készítménnyel. Utóbbi gondoskodik minden olyan talajlakó kártevő eltüntetéséről, amely a facsemetét károsítaná (pl: cserebogár pajorok, lótücsök). Mindezekre ültetjük a facsemetét, a gödröt pedig töltsük fel teljesen és ültessünk a tetejére védőnövényt (pl: a nálunk is kapható vad kokárdavirágot). A szerves hulladék korhadása miatt a föld összeesik, így tavaszra tökéletes tányér képződik a  kis fának, amelyen öntözni is lehet szükség esetén.
 
A gyümölcsösöknél fontos a megállapítása, hogy milyen kórokozó fertőzte meg a fákat. Monília esetén mindenképpen javasolt a talajkezelés mikrobiológiai készítményünkkel! 
A gyümölcsösből mindenképpen távolítsuk el a beteg növényi részeket! Legjobb helyük a veteményesben lehet, ahol kétféle elhelyezési módot javasolunk. Az elsőhöz ássuk ki a jövő évi ágyás helyét kb. két ásónyomnyi mélységben, ebbe tegyük bele a beteg faleveleket és a felaprított vékonyabb ágakat majd öntözzük be szárbontó gombával dúsított baktériumtrágyánkkal, végül pedig tegyük vissza a földet. A képződő bakhát tavaszra jelentősen összeesik, de bakhátas művelésre alkalmas marad. Kitűnő tápanyag szolgáltató képessége lesz, javul a vízháztartása, és hamarabb érlel termést.
 
A profi megoldást a vastagabb fás beteg részeket is felhasználó Bio-Gyömbér magasított ökológiai dombágyás építése jelenti, melyről hamarosan írunk...
 
 
Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu
vezetője 
 
TÁPLÁLKOZÁS

Legyen élő a gyeped!

Legyen élő a gyeped!

A gyep minden kert központi eleme, legyen szó vegyszerekkel létrehozott művi-, vagy ökológiai, sokszínű kertekről.

A Garden EXPO megmutatta, hogy a természet totális kiirtását is lehet favorizálni...

TÁPLÁLKOZÁS

Miért fontos a csávázatlan vetőmag a biokertekben?

Miért fontos a csávázatlan vetőmag a biokertekben?
Ökológiai gazdálkodásban csak GMO és csávázásmentes vetőmagok használhatók fel. Mit is jelent ez és mit lehet tenni a jobb csírázásért, nagyobb védelemért természetes módon?

A csávázás a vetőmagok...
TÁPLÁLKOZÁS

Téltemető Biokertészeknek

Téltemető Biokertészeknek
Furcsa telünket szeretnénk most már gyorsan eltemetni. Éghajlatunk változását jelzik ezek a szokatlan időjárási fordulatok. Az élőlények próbálnak alkalmazkodni, de egyiknek könnyebben megy, a má...
TÁPLÁLKOZÁS

Hogyan árt a GMO szója nekünk, magyaroknak?

Hogyan árt a GMO szója nekünk, magyaroknak?
Az egészségügyi statisztikák eddig általában megálltak a két leggyakoribb (végső) halálokot jelentő szív- és érrendszeri-, illetve daganatos betegségek taglalásánál. Idén azonban hivatalosan is e...
TÁPLÁLKOZÁS

Paradicsom, a Mennyországról elnevezett növény

Paradicsom, a Mennyországról elnevezett növény

Elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy miért csak távoli vidékek egzotikus gyümölcseit reklámozzák a médiákban és miért állítják önjelölt tudósok, hogy kizárólag az éppen általuk eladni kívánt kapsz...
TÁPLÁLKOZÁS

Bio citromot a karácsonyi sütibe!

Bio citromot a karácsonyi sütibe!

Sok cikk jelent már meg arról, hogy a konvencionális termesztésű citrom héját ne használjuk fel, mert valamilyen vegyszer van rajta, ezért mérgező.
 
Nézzük mi lehet mérgező egy citromon:
 
Első lépé...
TÁPLÁLKOZÁS

Kinek kellene ellenőriznie a boltokban a biotermékeket?

Kinek kellene ellenőriznie a boltokban a biotermékeket?

Ez egy rendkívül kényes és összetett kérdés, amely pontosan megmutatja a magyar bio visszás helyzetét.

A fogyasztók bizalmának megszerzéséhez azt kellene elsősorban bizonyítani, hogy azok a termék...

TÁPLÁLKOZÁS

BIO fűszerpaprika őrlemények fiatal gazdák profizmusával

BIO fűszerpaprika őrlemények fiatal gazdák profizmusával
A magyar fűszerpaprika őrleményekről általában akkor hallunk, amikor hamisítási botrány üti fel a fejét. Akkor mindenki elgondolkodik, hogy a magyar konyha legalapvetőbb fűszerét hol szerezze be,...
TÁPLÁLKOZÁS

Gyógyító élő növényi enzimek házilag

Gyógyító élő növényi enzimek házilag


Növényi táplálékaink hatásaikat tekintve három csoportba oszthatók:
Az elsőbe tartoznak a vegyszeres termesztéssel előállított, adalékokkal kezelt, ismeretlen eredetű összetevőket tartalmazó, eset...

TÁPLÁLKOZÁS

Milyen só alkalmas bioélelmiszer előállításra?

Milyen só alkalmas bioélelmiszer előállításra?

A só és a víz, amely alapvetően felelős ionháztartásunk egyensúlyban tartásáért. Mindkettő érdekes és nagyon sokszínű témakör. A vizek között mindent megtalálunk az ásványvizektől, az ionizáltako...

Oldal 6 / 7

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 84 vendég böngészi

bav logo kicsi banner