Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Február 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

GAZDASÁG

Hír és háttér - GAZDASÁG

A szénFaló – Kína

A szénFaló – Kína

Csaknem ötszörösével nőtt a mongol szénexport az idei első öt hónapban elsősorban annak a hatására, hogy jelentősen bővült a kínai import, miután Peking leállította a szén behozatalát Észak-Koreából - értesült az MTI.

Mongólia támogatásért az IMF-hez (Nemzeti Valutaalaphoz) fordult az év elején, miután drasztikusan visszaestek az országban a külföldi befektetések, zuhantak a nyersanyagárak és visszaesett a szén iránti kereslet. Mostanra azonban némileg kedvezőbbé vált a helyzet amiatt, hogy Kína leállította a szénvásárlást tradicionális szállítójától, Észak-Koreától és ezért alternatív beszerzési forrás után kellett néznie Pekingnek.
A Kínával szomszédos Mongóliának kapóra jött az eset és Észak-Korea helyébe lépett. Mongólia az idei első öt hónapban 1,01 milliárd dollár értékben exportált szenet, ami 4,6-szorosa az egy évvel korábbinak.

A szénkivitel jelentős bővülésére Mongólia külkereskedelmi többlete 69,5 százalékkal nőtt a május végével záródott öt hónapban és elérte az 1 milliárd dollárt. A legfrissebb kínai adatok szerint Mongólia lett Kína második legnagyobb szénszállítója. Mongólia az idei első négy hónapban 11,7 millió tonna szenet exportált Kínába.
A Kínába irányuló mongol szén átlagára áprilisban 66 dollár volt tonnánként, ami duplája a tavaly április árnak. Kína a jóval távolibb Ausztráliától is vásárol szenet, lényegesen magasabb árért, tonnánként 122 dollárért.

Tavaly a mongol hazai össztermék (GDP) 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,4 százalékos bővülés után. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén a mongol GDP 0,2 százalékkal zsugorodik.
Nemzetközi hitelezők egy csoportja, köztük az IMF, 5,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást hagyott jóvá Mongóliának a gazdasági reformok támogatására május végén.

A támogatásnak az a célja, hogy segítsenek átalakítani a gazdaság szerkezetét, csökkentsék a bányaipar túlsúlyát, amely jelenleg az ország kivitelének 90 százalékát adja.

Forrás: MTI és a Napi.hu

 
Hír és háttér - GAZDASÁG

Merkel: folytatni kell a tárgyalásokat az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásáról

Merkel: folytatni kell a tárgyalásokat az EU és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásáról

A klímavédelem ügyében támadt nézeteltérések ellenére tovább kell fejleszteni Németország és az Egyesü...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Orbán: a Mercedes-gyár a Magyarországba vetett bizalom szimbóluma

 

A kecskeméti Mercedes-gyár a német vállalat Magyarországba vetett bizalmának szimbóluma, nem csak egy gyár a sok közül - mo...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Varga Mihály: a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése

Varga Mihály: a jövő évi büdzsé a munkából élők költségvetése

A munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Pa...

Hír és háttér - GAZDASÁG

Az Index.hu Zrt. a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába került

Az Index.hu Zrt. a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába került

A Magyar Fejlődésért Alapítvány kizárólagos tulajdonába került csütörtökön az Index.hu internetes hírportál...

Oldal 8 / 442

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 74 vendég böngészi

bav logo kicsi banner