Ring Magazin

Szerda, 2019. Február 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

KÜLFÖLD

Hír és háttér - KÜLFÖLD

Libanoni válság: konferencia Párizsban

Libanoni válság: konferencia Párizsban

Emmanuel Macron francia államfő azt kérte pénteken a nemzetközi közösségtől, hogy támogassák Libanon önállóságát és óva intette a regionális hatalmakat, azaz Iránt és Szaúd-Arábiát, hogy beleszóljanak a libanoni belügyekbe.Továbbra is jelentős fenyegetések érik Libanon stabilitását és elengedhetetlenné teszik a nemzetközi közösség erős és határozott támogatását" - mondta a Libanon támogatására Párizsban rendezett nemzetközi konferencia megnyitóján a francia elnök. A térségben a helyzetet csak komplikálja Donald Trump héten tett bejelentése, Jeruzsálem fővárosáról.

A Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa öt állandó tagjának, valamint Németország és Olaszország képviselője. Céljuk, hogy megerősítsék a libanoni kormányfőt, aki kedden visszavonta a november elején Szaúd-Arábiában megtett lemondását, és bejelentette, kormánya valamennyi tagja egyetért abban, hogy távol maradnak az arab országokban dúló konfliktusoktól.
"Ahhoz hogy Libanon védelemben legyen, elsődleges, hogy valamennyi libanoni fél és a regionális szereplők is tiszteltben tartsák a be nem avatkozás alapvető elvét" - hangsúlyozta a francia elnök. Az üzenet elsősorban az Irán támogatta síita Hezbollahnak szólt, amelyet a régió egyik legfőbb fegyveres mozgalmának tekintenek, elsősorban a szomszédos Szíriában.
"A régió konfliktusaiba való be nem avatkozás és Libanon szuverenitása érinthetetlen elveket képeznek" - tette hozzá Macron.
Haríri november 4-én jelentette be váratlanul lemondását a Szaúd-Arábiában felvett televíziós beszédben, és azzal vádolta meg Iránt és szövetségesét, a libanoni síita Hezbollahot, hogy "rátették a kezüket" az országára. Azóta a két rivális libanoni tábor, a Szaúd-Arábia támogatását élvező, szunnita Haríri vezette politikusok és az Irán támogatta síita Hezbollah igyekezett kompromisszumot találni, hogy elkerülje az országot fenyegető újabb politikai földrengést.
Elemzők szerint Donald Trump amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának azonban jelentősen komplikálhatja a helyzetet, miután az Izraellel szemben ellenséges, Hezbollah csütörtökön támogatásáról biztosította az újabb palesztin intifádát (felkelést), amelyet a radikális iszlamista Hamász hirdetett meg válaszul az amerikai bejelentésre.
"Ez a döntés még tovább bonyolítja a békefolyamatot és újabb kihívást jelent az egész régió stabilitására nézve" - mondta Párizsban a libanoni kormányfő.
Emmanuel Macron ezért Iránt és Szaúd-Arábiát is figyelmezette, amelyek a régióban egymás riválisai, Libanonban pedig az egymással ellentétben álló táborokat támogatják.
"Libanon nem lehet sem tárgya, sem tétje, sem szereplője ennek a konfliktusnak" - fogalmazott a francia elnök.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt is kérte a térségben az Egyesült Államok legfőbb szövetségesének számító Szaúd-Arábiától, hogy mutasson nagyobb mérsékletességet Katarral szemben, amellyel szemben Rijád embargót rendelt el, de Jemenben és Libanonban is.
"Arra ösztönözzük őket, hogy legyenek kicsit mérsékeltebbek, végiggondoltabbak és legyenek tekintettel a tetteik következményeire" - mondta az amerikai külügyminiszter.
Nyugati értékelések szerint az egyre növekedő iráni befolyásától tartó Szaúd-Arábia kényszerítette lemondásra a szunnita libanoni miniszterelnököt, hogy így lázítsa fel a libanoniakat Iránnal szemben és növelje a szaúdiak tekintélyét az országban.
Macron a konferencia résztvevőtől azt kérte, hogy "többet tegyenek biztonsági, gazdasági és humanitárius téren" Libanon megsegítésére.
Szaad Haríri ismételten megköszönte a francia diplomácia közvetítését a lemondása miatt kirobbant politikai válság kezelésében. A libanoni kormányfőt gyakorlatilag a francia vezetés menekítette ki Rijádból a lemondását követően, Haríri a párizsi meghívásnak köszönhetően tudta elhagyni Szaúd-Arábiát, majd hazatérni Libanonba.
Emmanuel Macron elmondta, hogy a libanoni gazdasági helyzet támogatása érdekében 2018 első negyedévében újabb konferenciát szerveznek. A libanoni kormány jelenleg egy nagyszabású infrastrukturális modernizációs programot dolgoz ki, amelyhez külföldi befektetőkre számít. Szintén jövő elején pedig Rómában rendeznek egy konferenciát a libanoni hadsereg fejlesztésének támogatására.

MTI

 
Hír és háttér - KÜLFÖLD

Az elnöki beszéd

Az elnöki beszéd

Jeruzsálem nem csak a három nagy vallás középpontjában áll, de ma is a világ egyik legsikeresebb demokráciájának a sz&ia...

Hír és háttér - KÜLFÖLD

Macron: sajnálatos Trump döntése

Macron: sajnálatos Trump döntése

Sajnálatosnak nevezte Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését Jeruzsálem elismeréséről Izrael főv&aa...

Hír és háttér - KÜLFÖLD

Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

Li miniszterelnök Magyarországra látogatása fontos a kínai vezetők számára - fogalmazta meg a kínai sajtó és kiemelte: az első,...

Hír és háttér - KÜLFÖLD

Észak-Korea: csak fenyegetés?

Észak-Korea: csak fenyegetés?

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikerrel próbálta ki eddigi "legerősebb" interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely kép...

Oldal 8 / 410

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 171 vendég böngészi

bav logo kicsi banner