Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Január 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz Kitekintő Erdélyi borkalauz

Erdélyi borkalauz

E-mail Nyomtatás PDF

erdelyiborkalauz201803 1Tizenhárom erdélyi borvidéket, szőlőfajtákat, valamint tizenegy erdélyi borászatot és pincészetet gyűjt össze a Kárpát-medencei Borkalauz Erdély című kiadvány.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa a kiadvány bemutatóján elmondta, hogy az erdélyi borkalauz csaknem egy éves munka eredményeként a Nemzeti Borkiválóság Program keretében jött létre. A most megjelent kis kötet a Kárpát-medence szőlőfajtáit, borvidékeit és borait bemutató sorozat első része. A kiadvány lehetőséget biztosít az erdélyi borok és pincészetek megismerésére, segít a borválasztásban, a kárpát-medencei szőlőfajták megismerésében. Az anyaország kötelessége, hogy szakmai támogatást, segítséget nyújtson ahhoz is, hogy az erdélyi borok a magyar piac körforgásába bekerüljenek.
Kiss Eliza utalt arra, hogy a Kárpát-medence egységes ökológiai rendszert képvisel. Vannak hagyományok és magyar bortermelők a határokon túl, nemcsak Erdélyben, hanem Felvidéken és Szerémségben is. mutatott rá a miniszteri biztos.
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke elmondta: a kiadvány egyfajta útikalauzként is szolgál az Erdélybe látogató turisták számára, támpontot ad a helyi pincészetekről. A kötet összeállításakor csaknem 40 bort kóstoltak meg a szakértők.
Elmondta, hogy a fajtákat tekintve széles volt a skála, de elsősorban regionális borfajták érkeztek a bizottsághoz. A fehér fajták között döntő többségben volt a királyleányka, de bakator, olaszrizling, furmint és a nemzetközi fajtákból készült chardonnay és sauvignon blanc is megjelent a borok között. A vörösborok között a fekete leányka volt a legjellemzőbb, a kadarkából készült borok mellett pinot noir is érkezett, de leginkább a helyi szőlőfajták jelentek meg.
erdelyiborkalauz201803 2

Balla Géza erdélyi magyar borász kiemelte a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a Földművelésügyi Minisztériummal január végén kötött megállapodását, amelynek célja, hogy ne hagyja magukra a külhoni magyar borászatokat.
Az egyesületnek olyan külhoni borászok lehetnek a tagjai, akik felvállalják, hogy határon túli magyar bortermelők és ha Magyarországon vesznek részt rendezvényen, a borokat magyar címkékkel látják el.

Forrás: MTI Fotók: Bognár Mária


(4 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 296 vendég böngészi

bav logo kicsi banner