Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Augusztus 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Hosszú Katinka és a sugárhajtás

E-mail Nyomtatás PDF

duna arena

Ma délelőtt sem maradt a 2017-évi budapesti vizes világbajnokság közönsége világrekord nélkül. Ezúttal az amerikai vegyes váltó javított csúcsot 4x100 méteren. Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána csodás úszással simán jutott az esti középdöntőbe 200 méter pillangón.

Nem akar apadni a tömeg, amely nap, mint nap a Duna Arénához zarándokol már korán reggel, hogy megtekintse a délelőtti selejtezőket. S miért is apadna? Hiszen mindig akad hazai versenyző, akinek szurkolni lehet, vagy egy külföldi sportoló, aki egy nap kétszer is világcsúcsot úszik. A brit Adam Peatyről van szó, akinek fantasztikus teljesítménye előtt még ma is ámult a világ – és este még lesz egy döntője. Elképesztő ez a fiatalember, ahogy komótosan elindul, majd amikor felbukkan, a vízből olyan sebességgel úszik, mintha vonóhorog húzná. Sok örömöt fog ő még szerezni a sportszeretőknek.

A TEGNAPI DÖNTŐKRŐL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEBBEN

A délelőtti program a hölgyek 50 méteres hátúszó selejtezőjével kezdődött, ahol Joó Sára indult. Nevezési idejénél ugyan 4 századdal jobbat úszott, ám ez nem ért továbbjutást, a 33. helyen zárt.

Gigantikus mezőny gyűlt össze a férfiak klasszikus számában, a 100 méter gyorson, ahol nem kevesebb, mint 12 előfutamot rendeztek, ami közel százhúsz úszót jelent. Természetesen a 4x100-en bronzérmet szerzett váltónk két tagja, Kozma Dominik és Bohus Richárd is elindult. Utóbbiról érdemes megemlíteni, hogy a váltóban 47.21-el kozmikus időt repesztett, ami nálunk nagyobb úszónemzetek versenyzőitől is parádés teljesítmény. Eredménye csak azért nem lehetett országos csúcs, mert a váltóban szokásos, úgynevezett „repülőváltással” rajtolt (a váltóban csak a kezdő, a rajtkőről startoló úszó eredménye fogadható el csúcsként).

„Eric az angolna”, vagyis az egyenlítői-guineai Eric Moussambani „legendás” 1:52.72 idejét nem fenyegette veszély (a sportoló a 2000-es olimpián úszta ezt a hihetetlen gyenge időt), ám azért itt is láthatott a közönség csodákat. Az afganisztáni Hamid Rahimi 1:16.81-el zárta a mezőnyt, de jóval 1:10-en túli időt ért el a marshall-szigeteki Kinonoa, a togói Amegashie vagy a benini Kpanou is.

Bohus ugrott először a medencébe, de nem tudta a múltkori remek teljesítményét megismételni, 48.87-el a 18. helyen végzett. Mivel azonban minden versenyszámban kijelölnek két tartalékot, szétúszásra rendeltek el közte és a togói Carter között. (Emlékezetes, hogy Hosszú Katinka is inkább úgy döntött, a 200 méter vegyes döntőjéért feláldozza a 100 hát középdöntőjét, hogy pihentebb lehessen.) Talán a reggeli úszás kevésbé fekszik a srácoknak, de országos csúcstartónk, Kozma sem jutott a középdöntőbe, ő a 21. helyen végzett. Minden bizonnyal sokat kivett belőle a tegnapi 200 méter gyors döntője is, ahol 6. lett. Az utolsó, még továbbjutást érő helyhez 48.80 kellett, ami talán egy jobb benyúlással meg lehetett volna egyik úszónknak; ezt az időt egyébként a szerb Stjepanovicnak sikerült elérnie.

lili budapest

Nem múlhat el versenynap Hosszú Katinka nélkül, a nemzet kedvence ezúttal a 200 méteres pillangóúszásban ugrott vízbe. Előtte azonban még Szilágyi Liliánáért szoríthattunk, akinek lényegében ez a kedvenc száma. Liliána csodásan versenyzett, végig kezében tartotta a futamot, vezette a mezőnyt, és magabiztosan nyerte futamát 2:07.73-as eredménnyel. Katinka sem adta alább, bár a kínai Zhang megszorongatta, visszaverte a támadást, miközben a közönség extázisban sikított és újdonságként dobogott a lábával az ideiglenes lelátókon, ami igen félelmetes morajt tud kelteni. Úgy szelte a vizet, mintha egy sugárhajtású hajtóműt szereltek volna rá, végül elsőként ütött a falra, ráadásul övé lett a legjobb idő (2:07.25), Liliána az ötödik eredményt produkálta.

Egykor Darnyi Tamás és Cseh Laci nyerte sorra az aranyakat a 200 méter vegyesen, most az ifjúsági világbajnoki ezüstérmesünk, Sós Dániel indult ezen a távon. 2:01.54 perces ideje még a nevezési idejétől is elmaradt 1 másodperccel, így nem jutott a középdöntőbe, ahová egyébként 2 percen túli idővel nem is lehetett bekerülni.

Ma délelőtt sem maradtunk világcsúcs nélkül, ugyanis a rendkívül érdekes, 4x100 méteres vegyes úszás úgynevezett „mixed” változatában, azaz férfi és női úszókból álló versenyében az amerikaiak értek el új rekordot. A britek két ezelőtt felállított idején majdnem másfél másodpercet javítottak. Az új rekord 3:40.28 perc. A verseny különös dolgokat produkált, hiszen a kissé érthetetlen sorsolásnak köszönhetően erős és gyengébb nemzetek váltói kerültek egymás melletti pályára. Az oroszok például a Maldív-szigetek versenyzői mellett úsztak, így előfordult, hogy a gyorsúszó orosz hölgy beért egy még pillangózó férfit, sőt le is hagyta... Maldív-szigetek végül 5: 07-en kívüli idővel, a közönség nagy üdvrivalgása közepette ért célba.

A magyar váltóban Balog Gábor kezdett háton, aki elsőként adta át a stafétát Gyurta Dánielnek. Ő mellen tartotta az előnyt, majd Szilágyi Liliána következett pillangón, akinek két férfi, a brit James Guy és az ausztrál Grant Irvine ellen kellett küzdenie, de harmadikként így beért. Jakabos Zsuzsanna gyorson szerencséjére hölgyekkel került szembe, és sikerült is megtartania a pozíciót. Nyolcadikként épp bejutottunk volna a fináléba, ám az első váltásnál a bírók szabálytalanságot láttak csapatunknál (Gyurta előbb ugrott a vízbe), és kizárták a magyar váltót. A sévdek ugyanerre a sorsa jutottak. 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 193 vendég böngészi

bav logo kicsi banner