Ring Magazin

Szerda, 2019. Augusztus 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Felesé -G-em könyve részlet 1.

E-mail Nyomtatás PDF

felesegemkonyve borito

Akkoriban még megvolt a törzshelyünk a Párizsi „ulicéből” nyíló kis utcában, nevét sem tudom: egyszerűen az volt a kocsma, ahová mindig betértem, s ha G. ott volt velem, betértünk. Fogyasztottunk rendesen, bőséges borravalót adtunk, sört, grogot ittunk, ettünk is. A pincérek feltűnően tisztelettudók voltak: ez imponált nekem, és azt hiszem G.-nek is. Ez járt nekünk. Olyan különlegesek voltunk. Akkoriban még nem árasztották el a turisták Prágát. Csehszlovákia egy vasfüggönnyel hermetikusan elzárt terület volt, merev kommunista hatalommal. Vezetői féltek a turistáktól és saját polgáraikat sem szívesen engedték külföldre. Legfeljebb hozzánk, a Balatonra. G. olyan ékkő volt abban a kocsmában, olyan ragyogás vette körül a szürke, eltompult emberek között, hogy abból a fényből rám is esett. De magam is „jelenség” lehettem, nem kétséges. Talán Pozsonyban éreztem ezt leginkább. Pár napot Szencen töltöttünk a befagyott tó mellett. Szánkóztunk, söröztünk. Ellátogattunk Pozsonyba. G. fehér kabátban, ragyogva, mint egy hollywoodi filmsztár. Én Bilgeri csizmában és a csizmaszárig érő fehér bundában, hátközépig érő dús fekete hajjal. Kalapban. Bementünk egy áruházba, de hamarosan ki kellett jönnünk, mert közfeltűnést keltettünk. Csoportosan követtek bennünket.
- Ott vannak! Figyeld! – mondták magyarul, szlovákul.
Fiatal lányok, eladók csoportosultak körénk. Egyre kínosabb volt. Megértettem a sztárokat, Elvist meg a többieket. Mennyire kellemetlen ez. Többet mutattunk, mint amit értünk? Rettentő kétely, de nem akkori.
Szencen találtunk egy szánkót. Beleültettem G.-t, mint egy kisöcsit. Húztam a havas úton. Másnapra eltűnt a szánkó. Elbuszoztunk Bajmócra a Pálffy várat megnézni, zárva volt. Jöttünk vissza. A sörömet az ablak alatt a hóban hűtöttem, fridzsider nem volt. Veszekedtünk is. G. felöltözött és elindult haza. Már kint járt az udvaron. Mezítláb kirohantam érte a hóba. Felkaptam és visszahoztam. Már nevettünk. Tényleg el akart menni? Ez volt a szerelem?

Szerencsés Károly

Mint arról már hírt adtunk, Földesi Margit történész, újságíró, a ringmagazin.hu portál alapító főszerkesztője 2016. január 17-én, vasárnap reggel elhunyt. Férje, Szerencsés Károly történész, író Felesé –G – em  könyve című kötetéből szemezgetve rá emlékezve sorozatot indítottunk, hetenkénti megjelenéssel.  Egyúttal tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, érdeklődés esetén a kötet az ELTE Könyv és jegyzetboltjában megvásárolható (1088 Budapest, Múzeum krt. 6. szám).


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 204 vendég böngészi

bav logo kicsi banner