Ring Magazin

Kedd, 2017. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra
OKTATÁS

Felvettek? Pont Ott Partik ma

Felvettek? Pont Ott Partik ma

Felvételizők és családtagjaik ezrei izgulhatnak ma  - ugyanis most hirdetik ki a felsőoktatási intézmények ponthatárait. A hivatalos statisztikák szerint 105 ezer diák várja a legfrisebb híreket.  Az eredmények először a felvi.hu hivatalos weboldalon lesznek elérhetőek, de lesznek, akik majd sms-ben is értesítést kapnak az elért  eredményeikről.

Több éves hagyománnyá vált Budapesten és több vidéki nagyvárosban is, hogy ebből az alkalomból Pont Ott Partikat szervezzenek. Így a fiatalok közösen, jóhangulatú rendezvényeken együtt izgulhatnak a felvételi ponthatárok kihirdetésekor. Ahogy például a Pécsi Tudomány Egyetem honlapján hírdeti: "idén sem engedjük, hogy a négy fal között izguljátok végig a ponthatárok kihirdetését, izgalmas programokkal és fellépőkkel várunk Titeket, hogy együtt örüljünk a felvételi pontoknak " - írták. A koncertek már délután 6 órakor megkezdődtek és hajnali 5 óráig tartanak majd. Budapesten az egyik népszerű szórakozóhely ad idén helyet a Pont Ott Partinak. Itt a számos zenei fellépő mellett, kerekasztal beszélgetések és előadásik is várják a fiatalokat, a nyelvtanulástól a családalapításig széles kínálattal készültek a szervezők a pályát választók számára.

A jelentkezők száma idén, a tavalyhoz képest 6 ezer diákkal esett vissza. Ahogy korábbi években, most is az ELTE vezet, ide szeretnének a legtöbben bejutni, 12 ezren jelentkeztek. A legnépszerűbb intézmények között az országos nagy tudományegyetemek szerepelnek: a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem. A legnépszerűbb szakok között találjuk a mérnökinformatikust,  az óvodapedagógust,  a jogászt, a pszichológust, orvost de felkerült az ápolási és betegellátási szak és a gyógypedagógus  is. Azt, hogy egy karra hány ponttal lehet bejutni, egy matematikai algoritmus dönti el, ami a jelentkezők összpontszáma alapján minden szakon felállít egy országos rangsort. Ezután a legtöbb pontot elért jelentkezőktől indulva besorolja őket az általuk első helyen választott szakra és intézménybe. Amikor egy intézmény elérte a szakra felvehetők maximális létszámát, a program megállapítja a ponthatárt. A rangsorban ezután következő diákot ezután már a másodikként megjelölt képzésre sorolja be.

A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni: 200-200 pont a középiskolai teljesítmény és a felvételi vizsgának megfelelő érettségi eredményeinek összeadásával, vagy az érettségi pontok kétszerezésével jön össze. További 100 pont szerezhető emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, tanulmányi versenyen elért eredménnyel. A minimum ponthatár 280. Akinek  ennél kevesebb pontot sikerült összegyűjtenie, sajnos bizonyos hogy nem kerülhet be a hazai felsőoktatásba.

 
KRITIKA

Válljunk szarvassá

Válljunk szarvassá

A leghallhatatlanabb a csend, a legláthatatlanabb egy szempillantás. Észrevehetetlen néha a súlyos tempójú rohanó világunkban. &Eacu...

KIÁLLÍTÁS

Utcai művészet Szentendrén

Utcai művészet Szentendrén

Két fotel és egy bevásárló kocsi - szokatlan köztéri installáció fogadja Szentendrén a belvárosban járókat...

KULTÚRA

Az élményturista tekintete

Az élményturista tekintete

Kik is az élményturisták? Azok az emberek, akik nem egy adott hely, vagy kikapcsolódás miatt utaznak, hanem azért, hogy mások irigyeljék ők...

KULTÚRA

Meghalt Lukrécia

Meghalt Lukrécia

Színdarabokat fordított, tökéletesen értett és írt franciául, németül, angolul, eredetileg az ELTE esztétika szakán...

KULTÚRA

Őszentsége születésnapja

Őszentsége születésnapja

Születésnapját ünnepli a Dalai Láma. Tibet vallási és politikai vezetője 1935  július 6-án született és idén t&o...

LAPOZGATÓ

Európában terjeszkednek a muzulmán nagyhatalmak – Maróth Miklós

Európában terjeszkednek a muzulmán nagyhatalmak – Maróth Miklós

Rendkívül érdekes és hasznos interjú a közel-keleti-, a migráns helyzetről egy igazán hozzá értőtől: Maróth Mikl&oacu...

LAPOZGATÓ

Nyakig a migránscsempészetben

Tamás Gáspár Miklós filozófus, publicista, a Szabad Demokraták Szövetsége nevű, tetemes közadósság hátrahagyá...

KULTÚRA

Lollo 90

Lollo 90

A világ legszebb asszonya - filmen eljátszotta, majd később az életben is megkapta ezt a címet rajongóitól. Gina Lollobrigida idén jú...

Oldal 10 / 270

Egyenesen a csapból (X)

Legyen az akár egy pohár sima víz az intenzív otthoni testmozgás után, dúsan szénsavas víz a barátokkal elköltött vacsorához, vagy egy korty enyhén szénsavas víz a gyerekeknek – most fenségesen hűs és szűrt vizet engedhetünk poharunkba egyenesen a csapból, ízlésünknek megfelelően hűtve, enyhén vagy erősen szénsavasan. Az egyszerűen beszerelhető GROHE Blue Home vízszűrő rendszer tiszta felfrissülést kínál egyetlen gombnyomásra.

Nem kell többé nehéz csomagokat hazacipelni, mert „otthonunkban is fakadhat” tökéletes, tiszta ízű ivóvíz, ami a család és vendégek számára egyaránt élvezetet nyújt. Ám a GROHE Blue Home vizének kiváló íze csak egy a rendszer által nyújtott rengeteg előny közül.

A teljes cikk itt olvasható!

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Csokoládé

A csokoládé - szenvedély. Szenvedély fogyasztani. Szenvedély készíteni. Szenvedély árulni is. Pelle Csilla szenvedélyből és szenvedéllyel nyitotta meg kis üzletét 14 évvel ezelőtt Szentendrén, a belvárosban. Az Édeni Édességek Boltja, ahol mindenből árad a csokiillat és a harmónia, 2017-ben másodszor nyerte el az Év üzlete rangos díjat. Gratulálunk! A tulajdonos legújabb büszkeségei a most érkezett, világhírűvé lett MAGYAR csokoládék (képeinken)

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 760 vendég böngészi

logo negyzetes goourmet