Ring Magazin

Szerda, 2018. Szeptember 26.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Sport
SPORT

Olykor nem a kínaiak nyernek

Olykor nem a kínaiak nyernek

 

Ma befejeződtek a műugró és műúszó versenyek a 17. FINA vizes világbajnokságon, papírformával, meglepetésekkel. Vasárnap megkezdődnek az úszószámok, akinek úszóversenyre van jegye, jó időben induljon útnak a bejáratnál ugyanis alapos biztonsági vizsgálatra számíthatnak a nézők.

Ha létezik a budapesti szinkronúszó versenyeken elátkozott nemzet, az a japán. Nem kevesebb, mint öt számban is negyedik helyen végeztek. Csupán a technikai csapatversenyben szereztek egy bronzérmet, minden további versenyszámban meg kellett elégedniük a negyedik hellyel. Márpedig, aki sportolt, tudja: negyediknek lenni a legrosszabb. Különösen rájárt a rúd Yukiko Inuira, aki minden számban elindult. Most azonban reális esély nyílt a rokonszenves japán csapat előtt az újabb éremszerzésre, mert a kombinációban Oroszország nem indított csapatot.

A miértről egy japán bírónő elmondta: a két évvel ezelőttihez képest az oroszok lecserélték a csapatukat, és elsősorban a másik két csapatversenyre koncentráltak. A csapatból Surocskina és Csigirjeva maradt hírmondónak (ők egyébként 2015-ben a kombinációban is csapattagok voltak), na meg Kolesznyicsenkó és Packevics, de hát ők, ugye egyéniben és párosban taroltak. Pedig, ha az oroszok elindulnak, szinte biztos nyernek is, két éve Kazanyban verték a mezőnyt.

Így viszont a többi csapat felszabadultan versenyezhetett, volt móka, kacagás, dráma és kabaré, utóbbi a svájci csapatnak köszönhetően, amely a Cabaret című musicalre úszta kűrjét. A szabadkombináció talán az összes szám közül a leglátványosabb, s nemcsak azért, mert a csapatversenyekkel ellentétben nem nyolc, hanem tíz hölgy csobban a vízbe, de azért is, mert a csapatrészek teljesen szabadon kombinálva mozoghatnak. A műúszók szólóban, duóban, kvartettben, de akár tízen is bemutathatnak egyszerre vagy külön gyakorlatokat.

A franciák ezen túl is gondoskodtak a különleges show-ról, igazi országimázzsá alakították kűrjüket. Dresszük természetesen fehér, kék és piros volt, gyöngyökkel, strasszokkal gazdagon díszítve, s a csinos hölgyek egy Párizst éltető dalegyvelegre úsztak. Úszódresszükön ennek megfelelően hangjegyeket is feltüntettek. Hatásos előadásukat is ideszámítva teljesen kompakt volt a produkciójuk. Egyébként az olaszok is nemzetük szokásos színeiben, azúrkékben, fehérben és aranyban feszítettek, s ugyan szép volt a kűrjük, talán kicsit több volt a körítés, mint a tartalom. Így is befutottak a negyedik helyre.

Az oroszok távollétében érdeklődve várta a közönség a belorusz csapa gyakorlatát, amelyet szivárványszínű kűrdresszben mutattak be. Produkciójuk a lelátóról anyagerős, szép gyakorlatnak tűnt, ám a bírók nem taksálták úszásukat oly sokra, mint a lelkes publikum, s még az sem hatotta meg őket, hogy az egyik fehérorosz hölgy rosszul lett a gyakorlat végén, társainak kellett a medence széléig kihúzni, hogy a mentők kiemelhessék a vízből. Szerencsére nem sokkal később a saját lábán távozott az úszónő.

A kombináció abban is különbözik a másik csapatversenytől, hogy az egy csapatban úszók olykor egymástól eltérő úszódresszben versenyeznek. A görögök például fekete-fehér szerelésben léptek dobogóra, ám egy-egy úszójuk tört fehér és narancsszínben pompázott. Sőt, utóbbi fejére két ördögszarv is került. A japánok dressze elől egységes fehér-vörös mintás volt, ám az úszómezek háta különböző rikító színből készölt.

Hatalmas sikert arattak a mexikóiak, és nemcsak azért, mert ciklámen- és zöldszínű mezük üde színfoltnak számított, hanem mert a Mamma mia! filmzene egyvelegre mutatták be gyakorlatukat. Erős, nehéz elemekkel tarkított produkciójuk jó kedvet csempészett a városligeti uszoda minden nézőjének szívébe. S ugyan technikailag még van hová fejlődniük, kellemes meglepetést szereztek. Végül a pontszerző, hatodik helyen fejezték be a versenyt.

A kínaiak valósággal lubickoltak az „orosztalan” mezőnyben, tisztában voltak vele: ha nem rontanak nagyot, biztosan nyernek. Márpedig nem hibáztak, a kínaiakra jellemző akrobatikus elemekkel erősen teletűzdelt kűrjük vitán felül a legerősebb volt. Más kérdés, hogy amint tegnap is írtuk, a báj, a kecsesség, az elegancia kevésbé a sajátjuk. Az megmaradt az ukránoknak: egyértelműen ők mutatták be az oroszok távollétében a legszebb, a számhoz hűen a legkombinatívabb gyakorlatot.

És akkor, ahogy a bevezetőben már jeleztük, a japánok végül kellemes szájízzel távozhatnak Budapestről, hiszen öt negyedik hely és egy bronzérem után végre újra medált akasztottak a rendkívül szimpatikus csapat tagjainak nyakába. A kűrjük során előfordult, hogy a csapat egyik fele a medence egyik, a másik az eltérő oldalon úszott hosszú másodpercekig. Lendületesek voltak, kecsesek. Talán a szívük mélyén ennél is jobb helyezésben bíztak, legalábbis ez tükröződött a lányok arcáról, amikor meglátták pontszámaikat.

Utánuk következett ugyanis még Spanyolország, amely egy nagyon jó gyakorlattal akár az ázsiai csapat elé furakodhatott volna. Világos- és sötétkék kűrmezükben nagyon hatásos zenére úsztak, és bár produkciójuk elegáns volt, közel sem annyira, mint a japánoké, ezt a pontozók is pontosan így látták. Ötödikek lettek.

Aki azt gondolná netán, hogy a kínaiak műugrásban szerzett szakajtónyi aranya valami összeesküvés révén születhetett, nagyot téved. És erről az a hatalmas tömeg is meggyőződhetett, amely szombaton a Duna Arénába kilátogatott. Vélhetően műugró versenyen, Magyarországon még soha nem szurkoltak ennyien, mint e versenynapon, a rendezőknek az eddig elégségesnek bizonyuló, oldalanként két-két szektor helyett az összes szektort meg kellett nyitniuk. Fantasztikus volt a hangulat, szívet melengető a tömött sorok látványa. Ugyanakkor ezúton is figyelmeztetjük olvasóinkat: ha rendelkeznek jeggyel valamelyik úszódöntőre, jó időben induljanak el, mert a kapuknál sok időt vesz igénybe, míg a nézőket egyesével átvizsgálják.

A vegyes párosok 3 méteres fináléja az első helyet illetően nem, a dobogós helyezéseket illetően viszont nagy küzdelmet hozott, végül a britek állhattak fel a dobogó második fokára, míg a kanadaiak lettek a harmadikok. A műugró versenyek a férfiak toronyugrásával zárultak, amely váratlanul nem a kínaiak szája íze szerint alakult. Az ötödik sorozatig vezetett a kitűnően ugró brit Daley, a két kínai finalista csak utána következett a színvonalas döntőben. Így az utolsó körre maradt a kérdés: születik-e újabb meglepetés a műugró döntők során? Az egyik kínai, Chen tízeseket ugorva adta fel a leckét a britnek, akit azonban nem nyomott össze a teher. Utolsóra három tízest is kapva megtartotta első helyét Győzelmének értékét növeli, hogy alig pár órával a 3 méteren vegyes párosban nyert ezüstérme után ugrott ilyen fantasztikusan..


S végül egy jó hír a partról: a FINA délután rendezett kongresszusán a küldöttek jóváhagyták az Európát képviselő, a LEN tavalyi kongresszusán titkos szavazáson nominált Bureau-tagok névsorát, így biztossá vált, hogy Gyárfás Tamás a következő négy évben is a FINA vezető szervezetének tagja marad. Ez nekünk, magyaroknak azért igen jó hír, mert a sportvezetőnek elévülhetetlenek az érdemei Magyarországnak ítélt sporteseményekkel kapcsolatban.

Eredmények

Szinkronúszás, kombinációs csapatverseny
1. Kína
2. Ukrajna
3. Japán

Vegyes páros, szabadprogram
1. Mihaela Kalancsa, Alekszandr Malcev (Oroszország)
2. Mariangela Perrupato, Giorgio Minisini (Olaszország)
3. Kanako Kitao Spendlove, Bill May (Egyesült Államok)

Műugrás, vegyes páros, 3 méter
1. Li Zseng, Wang Han (Kína)
2. Grace Reid, Thomas Daley (Nagy-Britannia)
3. Jennifer Abel, Francois Imbeau-Dulac (Kanada)

Férfi toronyugrás
1. Thomas Daley (Nagy-Britannia)
2. Chen Ai-szen (Kína)
3. Jang Ji-an (Kína)

 
SPORT

"Ozi-ozi-ozi-oi-oi-oi!"

Mindkét nem 25 kilométeres nyíltvízi versenyében pontszerző helyen végeztek a magyar sportolók a 17.  FINA  vizes világbajnoks&aacut...

SPORT

Az elődöntő küszöbén a női válogatott

Az elődöntő küszöbén a női válogatott

A harmadik negyedben mutatott parádés játékával győzött női vízilabda csapatunk utolsó csoportmérkőzésén, ezzel egyenese...

SPORT

Laller - „Csak az elvégzett munkában hiszek!”

Laller - „Csak az elvégzett munkában hiszek!”

Egy rövid pauza után Bulgáriában folytatódik tovább Horváth Lajos felkészülése. A Dakarra készülő váci motoros...

SPORT

Kolesznyicsenko, a zseniális

Kolesznyicsenko, a zseniális

Sporttörténeti pillanat tanúi lehettek a Városligetbe kilátogató nézők a 17. FINA  vizes világbajnokságon, hiszen a szinkronú...

SPORT

Pontszerző helyen Rasovszky Kristóf

Pontszerző helyen Rasovszky Kristóf

   

Óriási csata után dőlt el a férfiak  10 kilométeres nyíltvízi versenye, amelyben a magyarok is kiválóan szerepeltek,...

SPORT

Viktor, te fantasztikus!

Viktor, te fantasztikus!

A hölgyek után a férfiak is kiütéses győzelmet arattak a vízilabda küzdelmek nyitónapján a budapesti vizes világbajnokságon....

SPORT

Újabb magyar siker a parton

Újabb magyar siker a parton

2024-ben Budapest rendezheti a rövidpályás úszó-világbajnokságot – derült ki a nemzetközi szövetség (FINA) ma dél...

SPORT

Magyar góláradat a világbajnokságon

Magyar góláradat a világbajnokságon

Gólzáporos győzelmet aratott a magyar női vízilabda válogatott a Budapesten zajló vizes világbajnokságon. A nap másik magyar sikerét...

SPORT

Franciaországba került az első arany

 Franciaországba került az első arany

A pénteki ünnepélyes megnyitó után ma már érmekért küzdöttek a világ legjobb vizes sportollói. Mi magyarok is izgulha...

SPORT

„Minden idők legjobb világbajnoksága lesz!”

„Minden idők legjobb világbajnoksága lesz!”

Budapest és Balatonfüred készen ál arra, hogy fogadja a világ legkiválóbb vizes sportolóit – jelentette ki Julio Maglione a Nemzetk&oum...

SPORT

Sűrű hetek elé néz a Dakaros!

Sűrű hetek elé néz a Dakaros!

Horváth Lajos Dakar versenyző még alig tette le a vasat albán megmérettetés után, ismét szólítja a nyereg. Az igazat megvallva most ...

SPORT

Kékszalag a Balatonon 2017

Kékszalag a Balatonon 2017

Napsütésben, remek szélben elrajtolt a Kékszalag balatoni vitorlás verseny Balatonfüreden. Mintegy hatszáz hajó, több mint h&aac...

Oldal 7 / 114

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

amio 2018szept 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 429 vendég böngészi

bav logo kicsi banner