Close

Az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalást, de nem zárkózik el a visszalépésektől

Budapest, 2018. március 20. Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje (k), Hadházy Ákos, az LMP társelnöke (b) és Gémesi György, az Új Kezdet elnöke sajtótájékoztatót tart az ellenzéki tárgyalásokról a Képviselői Irodaház előtt 2018. március 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt, ugyanakkor továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket. A következő hetekben azonban a választók mozgósítására koncentrálnak – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP két társelnöke.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Gémesi Györggyel, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet elnökével közösen értékelték újságírók előtt az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseit.
Szél Bernadett kijelentette: a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítson a választáson, holott minden mértékadó elemzés szerint a legszélesebb körű együttműködés vezethet kormányváltáshoz. A DK is ragaszkodik a saját jelöltjeihez – tette hozzá.
Közölte azt is: az elmúlt napok tárgyalásának legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az ellenzéki oldalon a párttömbök még nem értették meg a szavazópolgárok akaratát, és nem kerültek közelebb egy teljes ellenzéki koordináció megvalósításához.
Szerinte pártja mindent megtett a széleskörű együttműködés érdekében, azért, hogy a választók minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölttel találkozzanak. Ez nem az egyéni stratégiák helye – közölte, hozzátéve: tiszta helyzetet kívántak teremteni, de ahogy fogalmazott, nem mindenki érdekelt abban, hogy tiszta helyzet legyen Magyarországon.
Három hetet szántak a tárgyalásokra, amelyek során bátor kezdeményezéssel éltek – vélekedett -, sőt “bementünk az oroszlán barlangjába”. Jelentős kockázatokat vállaltak a tárgyalások létrejötte érdekében, ezeket a tárgyalásokat azonban nem lehet a végtelenségig húzni.
Közölte azt is: “ahol egy ajtó bezárul, ott mindig nyílik egy másik”, arra utalva, hogy a cél jelenleg a minél nagyobb választási részvétel elérése. Megjegyezte: ebben Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértett hétfő esti, egy benzinkúton tartott tárgyalásukon.
Hadházy Ákos leszögezte: bárki bármit mond, pártja nem rúg fel semmilyen asztalt, csupán feláll attól az asztaltól, amelyhez partnerei – a Jobbik valamint az MSZP és szövetségesei – egyszerre nem voltak hajlandók leülni, de figyelni fog arra, mi zajlik ott.
Úgy fogalmazott: ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt.
Gémesi György azt közölte: pártszövetsége mindent megtett azért, hogy utat nyisson a párbeszédnek, ezt az utat nem ők zárták be. Azt mondta: rajtuk kívül senki nem akar őszintén megállapodni, és azok, akik most együttműködésről beszélnek, semmit nem tettek azért.
Szél Bernadett arra a kérdésre, hogy osztja-e jelölttársa, Vágó Gábor véleményét a vasárnapi tárgyalásokkal kapcsolatban, leszögezte: nem tartja szerencsének, hogy ellenzéki pártok között ilyen diskurzus folyik, így nem kíván abban részt venni. Ugyanígy nem kommentálta Toroczkai László Jobbik alelnök LMP-vel kapcsolatos bírálatát sem.
Hadházy Ákos az édesanyja korábbi földvásárlási szándékával kapcsolatos kérdésre úgy felelt: ilyen ügyekkel azért próbálják lejáratni, mert lebuktatta a miniszterelnök vejét és más kormánypárti politikusokat.

A Demokratikus Koalíció továbbra is tárgyalni akar az LMP-vel

 

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke azt kérte az LMP-től, hogy szerdán folytassák a vasárnap megkezdett tárgyalásokat.

Molnár Csaba keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP vezetőinek egy kevéssel korábban elhangzott szavaira reagált. Az EP-képviselő azt mondta, az LMP-s nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy az LMP nagyon különböző tárgyalásokat folytatott vasárnap a demokratikus ellenzéki pártokkal és hétfőn a Jobbikkal. A Jobbik elutasította az LMP közeledését, de a DK minél előbb szeretne tovább tárgyalni – közölte.
Az LMP miniszterelnök-jelöltje keddi sajtótájékoztatóján lezártnak tekintette a tárgyalásokat, mert azt szeretné, ha minden ellenzéki párt együttműködne, köztük a Jobbik is – értelmezte a Szél Bernadett által elmondottakat Molnár Csaba. A DK viszont úgy látja, hogy ennél sokkal jobb, ha azok a pártok működnek együtt, akik erre hajlandóak – tette hozzá.
Molnár Csaba kiemelte: a keddi sajtótájékoztatón az LMP másik társelnöke, Hadházy Ákos viszont azt mondta, hogy habár már nem kezdeményeznek tárgyalásokat, de nyitottak arra, hogy ha valaki “megkeresi őket, akkor beszélgessenek”. A DK-s politikus ezért felajánlotta, hogy bármely, az LMP által kiválasztott helyszínen találkozhatnak.
Arra a kérdésre, hogy a DK támogatna-e jobbikos egyéni jelölteket, azt felelte, hogy lehetetlen olyan párttal együttműködni, amelyik ezt elutasítja. Hangsúlyozta a véleményét, hogy ha az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK képes koordináltan jelölteket állítani, akkor az elegendő a kormányváltáshoz.
Egy újabb kérdésre azt felelte, hogy a kölcsönös visszaléptetésekben hisznek, az egyoldalú visszaléptetések már nem vezetnek sehova. Hangsúlyozta, hogy ők eddig 61 körzetben visszaléptették vagy el sem indították a jelöltjeiket, az LMP pedig összesen csak egy körzetben lépett vissza. “Nem a mi oldalunkon pattog a labda” – fogalmazott.
Személyi sértésekre nem alapoznak politikát – felelte arra a kérdésre, hogy hogyan tudnának együttműködni az LMP-vel, azután, hogy Vágó Gábor vasárnap utalást tett arra, hogy a baloldali pártok egyeztetésén a DK valamelyik politikusa részeg volt. Molnár Csaba hozzátette, hogy az LMP képviselőjelöltje azóta már bocsánatot kért, ezért a témát lezártnak tekintik.

***

A Momentum három helyen visszalépteti jelöltjeit az ellenzék javára

 

A Momentum három helyen, Pestszentlőrincen, Marcaliban és Szekszárdon visszalépteti jelöltjeit az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik, illetve az LMP javára – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: Pestszentlőrincen Nagy Károly lép vissza a szocialista Kunhalmi Ágnes javára, Szekszárdon Rácz Norbert, az LMP-s Hadházy Ákos javára, Marcaliban pedig Fábián László a jobbikos Steinmetz Ádám javára.
Fekete-Győr András a visszalépéseket indokolva azt mondta: húsz nap van a választásokig, ezért nincs idő elhúzódó, eredménytelen, véget nem érő tárgyalássorozatokra és kommunikációs blöffökre, mert ennél sokkal többel tartoznak a magyar embereknek, így eljött a döntés ideje, tettekre van szükség. “Kutyakötelességünk” mindent megtenni a kormányváltásért, egy jövőbeli politikai generációváltásért és az azt követő politikai kultúraváltásért is – fogalmazott.
Hangsúlyozta: a Momentum részéről ez egy gesztus minden oldal felé, amellyel azt fejezik ki, hogy másokkal ellentétben “nem csak szövegelnek”, hanem konkrét lépéseket tesznek.
Kijelentette: a “szekértábor logikán” felül kell emelkedni, mert teljes együttműködés nélkül nagyon kevés választókerület nyerhető meg Magyarországon. Ha képes volt a Momentum erre a gesztusra, akkor ez az összes többi párttól is elvárható, hívják őket Jobbiknak, MSZP-nek vagy LMP-nek – tette hozzá a Momentum elnöke.
Kérdésre válaszolva úgy vélte: a visszaléptetéssel a Momentum megtette az első komoly lépést, és készek lesznek a további együttműködésre.
Úgy vélte: a mai magyar ellenzéki közállapotokat jól jellemzi, hogy az ellenzéki pártok leültek egymással tárgyalni és perrel a hátuk mögött álltak fel. “Sárdobálás, blöffök, tehetetlenség, eredménytelenség” – fogalmazott a politikus, aki szerint az elmúlt 48 órában szinte minden benne volt, amiért a Momentum elindult a politikai generációváltás útján.
Hangsúlyozta: az ellenzéki pártoknak 8 évük volt, hogy megbeszéljék egymással a dolgokat, de három héttel a választások előtt sem jutnak semmire.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top