Close

Nyelvtanfolyamok is lesznek az új török kulturális központban Budapesten

Török kulturális intézet nyílt szeptember 12.én Budapesten, az Andrássy úton. Ahol anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat indítanak, továbbá egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad az intézmény.

 

A Yunus Emre Török Kulturális Központ a magyar-török barátságot jelképezi – mondta Ömer Celik, Törökország kulturális- és idegenforgalmi minisztere. Az érdeklődőket koncertekkel, kiállításokkal, filmvetítéssel és nyelvtanfolyammal várják. A török nép támogatta a magyarok szabadságért folytatott küzdelmét 1956-ban és 1989-ban. Törökországban őrzik Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc és Bartók Béla emlékét, ami azt bizonyítja, hogy igen nagy tiszteletet éreznek a magyarok felé – mondta a politikus.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nyitóünnepségen példaként említette, hogy az 1876-1878-as orosz-török háború alatt a magyarok a törökök mellett álltak, a magyar diákok a törököket támogató tüntetéseket is szerveztek. Miniszterünk úgy vélte, bár „a politika törékeny világ”, a két nép közötti kapcsolatok stabilitását a kultúra adja. Ezért is üdvözölte a török kulturális központ megnyitását.
Balog Zoltán közölte azt is, hogy Magyarország két kulturális szakdiplomatát küld Törökországba, és remélhetőleg hamarosan magyar kulturális intézet is nyílik Törökországban. Hayati Develi, a Yunus Emre Intézet elnöke hangoztatta: a világ számos pontján működő kulturális központjaikon keresztül igyekeznek megosztani nyelvüket és kultúrájukat. Ha az emberek megismerik egymás kultúráját, az segíti a békés egymás mellett élést. Az Andrássy úton lévő kulturális központ megnyitásával új korszak nyílik a török-magyar kapcsolatépítésben.A 13-14. században élt Yunus Emre költőről, filozófusról elnevezett török kulturális központ az Andrássy út 62. szám alatt, közvetlenül a Terror Háza Múzeum mellett található. Előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, konferenciákkal, szemináriumokkal, festmény- és fotókiállításokkal várják azokat, akik érdeklődnek Törökország, a török nyelv, kultúra, művészet és történelem iránt. Anyanyelvi tanárok bevonásával török nyelvtanfolyamokat indítanak, továbbá egyetemekkel együttműködve turkológiával kapcsolatos tudományos tevékenységeknek is otthont ad az intézmény.
Az ünnepség napján nyílt meg a központban az Oszmán-magyar kapcsolatok dokumentumok tükrében című kiállítás, amely – az intézet megfogalmazása szerint – a múltban közös sorsot átélő két társadalom közötti toleranciát, barátságot és az együttélés kultúráját tükrözi. A tárlaton bemutatott 30 dokumentum közül a legrégebbi 1562-ből, a legújabb 1918-ból való.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top