Close

Chinatown Budapesten

Kőbánya központjában található Budapest kínai negyede, a Monori Center. A Chinatown fő útcája, a Jegenye utca, itt magasodik a Wan Hao épülete is. Az ötemeletes, műemléki védelem alatt álló, 1887-ben létesült, sokáig malomként funkcionált épület jó ideig kihasználatlan volt. Majd a tulajdonosok úgy döntöttek, éttermet alakítanak ki benne, autentikus ízekkel csábítva a betérőket ízutazásra. A Wan Hao híres még jó hangulatú karaoke bulijairól is.

Készül a kínai palacsinta

Az étterembe lépve hagyományos kínai vendégszeretet fogadott és látványkonyhaként betekintést nyerhettünk a pekingi kacsa és a kínai palacsinta készítésébe is. A császári időkből ismert, kacsamellből készült fogás Kína nemzeti ételének számít. A vékony, ropogós bőre miatt kedvelt étel hagyományos módon történő elkészítése és felszeletelése mindig a vendégek előtt történik. A szintén előttünk sütött óriás kínai palacsinta a kevéssé közismert, de annál ínycsiklandóbb sós étel, apróra vágott zöldségekkel és csípős szósszal készül.

Nádasi Tamás

Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke, egyetemi docens a Wan Hao éteremben tartott rendezvényen elmondta, bár a pandémia a turizmust visszavetette, idén áprilistól újra érkeznek hivatalos vízummal kínai turisták. Míg korábban több országba is ellátogattak, így nálunk csak 1-2 napot töltöttek, a mostani csoportok már hosszabb időre érkeznek, és Budapest mellett sokszor felkeresik Pécs-Villány térségét, ellátogatnak Hévízre, Pannonhalmára vagy a Balaton környékére is. A Kína és Európa közötti utazások várhatóan 2026-ra érik el a járvány előtti szintet, idén a korábbi utazások 60-70 százalékával lehet számolni.
Nádasi Tamás hangsúlyozta, fogadó országként fontos, hogy tiszteletben tartsuk a kínai szokásokat, bővüljenek a repülőjáratok, egyszerűsödjön a vízumkiadás és egyéb ügyintézés. Tovább kell erősíteni az egészségturizmust, a gyógyforrások és gyógyvizek bemutatását. Célszerű lenne Kínában Magyarországot népszerűsítő képviseleteket nyitni, és jó útikönyvek terén is van még tennivaló.

A Monori Center közel 70 ezer négyzetméteren terül el, itt működik a régió egyik legnagyobb kereskedelmi és logisztikai központja, ahová a Közel- és Távol-Keletről beérkezik az importáru. A több mint 300 nagykereskedelmi bemutatóterem Kínából, Vietnamból, Törökországból és Olaszországból fogadja a termékeket. A további épületeket még a 90-es évek végén egy kínai befektető vásárolta meg, és azóta nyüzsgő-lüktető városnegyed alakult ki. Az itt élő mintegy 40 ezer lelkes kínai közösség főleg Csöcsiangból és Fucsienből származik. Megtalálhatók itt a diaszpóra életében nélkülözhetetlen szolgáltatások: iskola, több templom, orvosi központ, közösségi házak, szalonok, bárok. A Monori Center területén összesen 18 autentikus étterem és 2 ázsiai szupermarket működik. Széles a választék a méregerős – gabonából, szilvából erjesztett – pálinkafélékből is.


A Jegenye és Mázsa utca közötti kialakított Chinatown terasz 72 méter hosszú, 7 méter széles és 4 méter magas sátor, ahol májustól augusztus végéig délután öt órától este 11-ig várják a kínai konyha hamisítatlan ízeit kedvelőket. Két bejárat vezet ide, az egyik a Jegenye utcából nyílik, a másik a Mázsa utcából.

Szöveg és kép: Bognár Mária

Shares
scroll to top