Close

Gábor Zsazsa Múzeum nyílt Budapesten

A budapesti ORIGO Filmstúdióban ünnepélyes keretek között nyitották meg a világ első olyan múzeumát, amelyet Gábor Zsazsa színésznő emlékének ajánlanak. A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a magyar filmtörténelem fontos helyszínén. A budapesti filmstúdión belül már létezik egy Adolf Zukor és egy Andy Vajna múzeum is, ezek mellé került most Gábor Zsazsa életének egy jelentős szakasza.


Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szex-szimbóluma. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.
A gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frederic von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotják. Az eredeti Gábor Zsazsa relikviákat Los Angelesből szállították Magyarországra. A tárlat a művészhez köthető bútorokat, könyveket, képeket, fotókat, kitüntetéseket és sok személyes tárgyat is bemutat. Különlegessége, hogy Zsazsa híresen tündöklő estélyi ruháiból is megcsodálhatnak néhányat a látogatók.

Frederic von Anhalt herceg a megnyitón

A megnyitón Frederic von Anhalt herceg felidézte az együtt töltött 35 évet, és méltatta a magyarok szerepvállalását Hollywood megteremtésében. Elmondta, hogy az általa a múzeumnak adományozott relikviák mindegyikének egyedi története van, amelyekről hosszan lehetne mesélni. „Amit itt láthatunk, azok mindegyikét megtalálhatjuk a magazinokban és az interneten: a vörös ruhát a díjátadókon viselte, de itt van a híressé vált fehér ruhája, amelyben egy rendőrt pofozott meg Zsazsa. Több ezer történet van azonban, amelyet senki sem ismer, mert a zárt ajtók mögött zajlottak. Szereplői elnökök, hírességek, diplomaták. Van közöttük szép, megható, vad és megdöbbentő is. Ezeket, és azt, hogy Zsazsa hogyan formálta Hollywoodot, hamarosan egy könyvben fogják tudni elolvasni” – tette hozzá.
Az ORIGO Filmstúdió a Magyar Hollywood Tanács elnökével, Bokor Balázzsal együtt nemcsak a tárgyi emlékeket akarják megörökíteni, hanem egy olyan filmsorozatot is terveznek, ami Hollywood alapítóiról szól. A tervet már bemutatták a Nemzeti Filmintézetnek, az első híresség Tony Curtis lenne, de természetesen Gábor Zsazsa kalandos életéről is készülne egy sorozat.
Az ORIGO Filmstúdió a fennállása óta eltelt tizenkét évben olyan filmeknek a forgatási helyszíne volt, mint az Oscar-díjas Szárnyas Fejvadász 2049 és a szintén Oscar-díjas Dűne.

Shares
scroll to top