Close

A bűn hódolata az erénynek, avagy szeptemberi átirat

Hol van már a szálfázó Fletó? A mutató ujját emelgető, a kezét a szívére tevő, a kegyes pillanat(ok)ban féltérdre ereszkedő?

Figyelelem GYF-et. Őkelme az Országgyűlésben gyűlik. Vagy gyűlölködik. Az Orbán beszéd alatt. A kamera többször pásztázza. Az ex miniszterelnök torz mosolya, nevetgélése ellenpontozza a jelenlegi miniszterelnök beszámolóját.

Az”ex” keze a széktámlán. Fejét támasztja. Szemkontaktus a szomszédjával. Kaján összekacsintás, a másikban való cinkos támaszkeresés.

Hol van már a szálfázó Fletó? A szirtként magasodó, a mutató ujját emelgető, a kezét a szívére tevő, a kegyes pillanat(ok)ban féltérdre ereszkedő? A pózmester – bár az ilyeneket gyermekkorunkban pózmacskáknak hívtuk. Mindebből a képmutatásból képe mutogatása marad.

A képmutatás – La Rochefoucauld, francia moralista szerint – a bűn hódolata az erénynek. „Erényeink többnyire csak álcázott bűnök” veti papírra másik híres aforizmáját ez a 17. századi francia gondolkodó. Ez utóbbi véleménye jóval cinikusabb az előbbinél. Kriminális! Egy kiábrándult ember kesergése. Saját korában az erények megrágalmazásával vádolták, holott csak a fellengzést, a hamisságot gyalázta. GyF országgyűlési képviselő a Parlamentben nevetgél.„Az őrültség gyógyítására van mód; de a fonák észjárás helyrebillentésére nincs” – ez La Rochefoucauld korabeli verdiktje. Sapienti sat.

A francia aforizma egyik első nagymesterének éppen ma van a születésnapja: szeptember 15-én született – 397 évvel ezelőtt. A mai dátumra kattintva az évfordulók között találjuk a Limfóma VIilágnapját. Na és…?! A továbbsikló a tekintetnek hirtelen valami állj-t parancsol. Összefüggése a non- Hodgkin-kórral. Ez egy újabb miniszterelnököt idéz. A helyzettel s a betegségével hősiesen küzdő Antall József sorsát. A nyirokrendszer megbetegedésének, az úgynevezett non-Hodgkin lymphomának a diagnóziság egy megnagyobbodott nyirokcsomó szövettani vizsgálatával 1990 októberében állapították meg. Első kezelése tünetmentességet eredményezett. Utazik, államfőkkel tárgyal, gyűléseken szólal fel, állja a parlamenti harcokat. Fél év múlva betegsége a nyirokrendszer más területein mutatkozik újra. Államügyeket kezel és kezelik.

Majd „nem várt szövődmények”, s a bejelentés: „halálát keringési elégtelenség okozta”.„Én szolgálok. Addig, amíg szolgálatom hasznos. Teszem ezt a legjobb tudásom szerint, ameddig tudom, és a magyar nemzet igényli.”

Szeptember 15-e a „nürnbergi törvények” néven hírhedetté vált verdikt születésnapja. Az 1935-ös nürnbergi pártnapon Adolf Hitler hozza nyilvánosságra e diszkriminatív törvényeket, amely tragédiák hosszús sorozatának az elindítója.

Ez a szeptemberi dátum Agata Christie születésnapja is . Éppen ma lenne 120 éves Hercule Poirot, Miss Marple alakjának megteremtője. Krimijeit – nem úgy, mint a politika és a történelem kriminális eseményeit – bizonyos báj lengi be. Ám az sem utolsó szempont, hogy a fenti területekkel ellentétben A Gyilkosság az Orient Expresszen, a Halál a Níluson, a Tíz kicsi néger és a többi regényében az igazságra mindig fény derül.

Ma, szeptember 15én ünnepli 69-ik születésnapját a „Császár”: Albert Flórián aranylabdás labdarúgó, edző, a Nemzet Sportolója. Bár az egyik mérvadó sport honlap szerint – idézem „Albert Flórián a déli határon fekvő Hercegszántón született 1931. szeptember 15-én…” – ne higgyenek neki.

Flóri születési éve 1941! Még középiskolás, amikor már a magyar válogatottban lép pályára. Az akkoriban, mert az még világmárka volt. A világbajnok NSZK válogatottját itthon 4:3-ra győzzük le Flóri parádés teljesítményének is köszönhetően. Brazíliát az angliai VB-n verjük vezérletével. Díjak, érmek, diadal. Majd krimi! 1969. június 15-e Dánia-Magyarország (3:2) VB-selejtező Koppenhágában. Flóri korábban, a Dublinban játszott ír-magyar VB-selejtezőn, haloványan játszik. Most csakazértis megmutatja. Rá nem jellemző módon csínbe megy, s összecsap a hazaiak hatalmas termetű kapusával, Engedahllal. Eredménye súlyos lábtörés. Felépül, de már csak árnyéka „császár” önmagának.

Nevét az FTC stadionja viseli. Tanúja voltam, Flóri hogyan viseli mai utódai teljesítményét.

Nem gyűlölködik, nem gúnyolódik. Drukkol értük, értünk.

Őt éltesse az Isten!

Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top