Close

Demeter: Pártpolitikai célokra használták a szolgálatokat

Egyértelműen pártpolitikai célokra használták a szolgálatokat a korábbi időszakban – szögezte le a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel Demeter Ervin.

Dokumentumok áttanulmányozása révén és szakértők véleménye alapján jutottak a titkosszolgálatok működésével, illetve Szilvásy György volt titokminiszterrel kapcsolatos megállapításokra – nyilatkozta a fideszes országgyűlési képviselő. A titkosszolgálatok pártpolitikai célú felhasználásának gyanújáról kedden, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága vizsgáló albizottságának zárt ülése után beszélt a kormánypárti politikus, az albizottság elnöke.

Egyértelműen pártpolitikai célokra használták a szolgálatokat a korábbi időszakban – szögezte le a Hattól nyolcig stúdiójában Demeter Ervin. A kormánypárti politikus ezzel kapcsolatban visszautalt 2008 szeptemberére, amikor is az akkori titokminiszter, Szilvásy György – arra hivatkozva, hogy támadás érte a kormányzati informatikai rendszert – összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Azóta kiderült, hogy az informatikai rendszerekbe való betörést egy olyan személy végezte, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal foglalkoztatott, és ezt a személyt maga az akkori miniszter mutatta be a hivatalnak – szögezte le Demeter Ervin.

„Akkor megpróbálták rákenni ezt egy gazdasági társaságra, megpróbálták összefüggésbe hozni az akkori ellenzéki párttal, a Fidesszel. Egyértelműen pártpolitikai célokra használták a szolgálatokat” – fűzte hozzá a fideszes politikus.

Az illető személy – akinek a kiléte a politikus szerinte egyelőre államtitok – jogosulatlanul vitt el különböző helyekről informatikai adatokat. Példaként a parlament informatikai rendszerét, illetve egy napilap újságírójának elektronikus levelezését említette.

„Ahhoz, hogy valakinek a számítógépéről elvigyenek információkat a titkosszolgálatok, indokolt esetben, bírói vagy igazságügy-miniszteri engedély alapján lehetséges. Itt erről nem volt szó” – húzta alá Demeter Ervin. Hozzátette: egy részét ismerik csak a hacker által megszerzett információknak, illetve azt is tudják, hogy ezek jelentős részét azóta már megsemmisítették.

Arra a kérdésre, kinek a megbízására tehette mindezt a közelebbről meg nem nevezett személy, kifejtette, nehéz tisztán látni, azt tudjuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal feladatot adott ki ennek az embernek, arról beszámoltatta és jelentős összegű díjazást fizetett érte. Kijelentette viszont, hogy az illető személy a betörések eredményeit a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz és szocialista politikusokhoz juttatta el.

Arról, hogy miként jutott a nemzetbiztonsági szolgálatok körül az elmúlt nyolc évben tapasztalt anomáliákat vizsgáló albizottság az előbb hangoztatott tényekhez és információkhoz, Demeter Ervin úgy nyilatkozott: a nyár folyamán a Nemzetbiztonsági Hivatalban több mint ezer oldal írásos dokumentumot tanulmányozott át az albizottság és szakértőket is felkértek. „Ezek eredményeképpen jutottunk a megállapításokra, illetve tártunk fel ezeket a tényeket” – szögezte le a politikus.

Kérdésre válaszolva Demeter Ervin kijelentette: már most is eléggé tisztán látnak az ügyben. Szeretnék még meghallgatni a két volt főigazgatót, ezt követően összeállítják a jelentésüket, illetve megteszik azokat a javaslatokat, amivel elérik, hogy „a jövőben ilyen ne fordulhasson elő”.

Hogy születik-e büntetőfeljelentés az ügyben, erről még nem született döntés Demeter szavai szerint, ám az albizottság rendelkezésére álló információk alapján erre is egyértelmű választ tudnak majd adni a jövőben.

A politikus a Lánchíd Rádiónak elmondta, közvetítőkön keresztül Gyurcsány Ferencnek is jelentett a volt titokminiszter embere.

Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top