Close

Jól sikerültek az előfutamok a Nemzeti Vágta első napján

Szikrázó napsütésben zajlottak le szeptember 14-én a Nemzeti Vágta első napján az előfutamok és a Fogatvágta Sztárfutam I. verseny, amelyet idén idén Vastag Tomi énekes nyert meg. A hazai lovas hagyományaink felélesztését, s egyben Magyarország európai lovas bázissá történő fejlesztését segítő rendezvényt a szervezők idén gróf Károlyi Lászlónak ajánlották, aki 1948-ban a saját költségén egy egész huszárezredet állított ki.

Ünnepélyes koszorúzási ceremóniával kezdődött az immár ötödik Nemzeti Vágta szombat délelőtt a Hősök terén Budapesten. Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, Mondok Gyula társelnök, Székely Tibor főkapitány, illetve gróf Károlyi László, gróf Károlyi István dédunokája koszorúkat helyezett el a Magyar Hősök Emlékkövénél, a versenyen részt vevő 72 település polgármesterei, illetve képviselői pedig egy-egy virágot.Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára (képünkön balról az első) úgy véli: sok-sok közösség vágya, kitartó munkája és küzdelme kellett ahhoz, hogy megvalósuljon Magyarország népszerű lovasrendezvénye, a Nemzeti Vágta). Amelynek segítségével „életre kelthetjük és használatba vehetjük hagyományainkat, hogy azok a régiek bölcsességéből és tradícióiból táplálkozva hozzáadjanak valamit jelenünkhöz”. Székely Tibor, a vágta főkapitánya (a képen középen) elmondta: az múlt öt évben a vágta elérte, hogy Magyarország több száz településén újra ügy legyen a lovaglás és a lovassport. Ez alatt az idő alatt összesen 15 új lovaspálya épült a vidéki előfutamoknak köszönhetően, a huszár név pedig „visszanyerte régi fényét”, és ismét bekerült a magyar köztudatba.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (a képen balról a második) köszöntő beszédében elmondta, hogy a kormánynak meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyekkel támogatja az ország értékeit, a kreatív magyar elmének pedig arról kell gondoskodnia, hogy a kultúrába „beleforgatható üzletet” teremtsen.  A miniszter kifejtette: az európai uniós források 11 milliárd forintos keretet biztosítanak az oktatási intézmények fejlesztésére. Ebből az összegből pedig lehetőség van a lósporttal kapcsolatos létesítmények infrastruktúrájának fejlesztésére is. „Célunk, hogy a mindennapos iskolai sportba is integrálni tudjuk a lovaglást, ebben pedig a polgármesterek és az önkormányzatok is komoly segítséget tudnak nyújtani” – mondta a miniszter. S hogy a hazai gyerekek körében máris mennyire népszerű a lovaglás, azt a Kishuszár Vágta előfutamok pónilovas versenyzőinek az elszántsága is bizonyította. A legjobbjaik majd a vasárnapi döntőn mérkőzhetnek meg egymással…

A 72 település lovasainak összesen 12 előfutamán idén is számos női versenyző indult. Érdekesség, hogy az eddigi négy Nemzeti Vágtát fele-fele arányban nyerték nők és férfiak: A 2008as vágtán Suták Vanda lett az első, Nyíregyházáról, 2009-ben a bácsalmási Német Sándor, 2010-ben Gajdos Zsolt nyert Demecserről, 20111-ben pedig Molnár Göngyi, a Bajai Kistérség képviseletében. A tavalyi Kishuszár Vágta győztes gyereklovasa Vízi Péter volt. A sztárfutam legjobbjának Hajas László mesterfodrász bizonyult. A kocsitoló versenyt a Bárdosi Sándor, Dzsudzsák Balázs, Kozmann György, Kucsera Gábor, Katus Attila és Kovács Ági sportoló csapat nyerte. A fogatvágta győztese a kisbéri Galambos Sándor lett. A tavalyi Fogatvágta Sztárfutamot Keresztes Ildikó nyerte, állítólag (legalábbis a rossz nyelvek szerint) félelemtől becsukott szemmel, segédhajtója, Lázár Zoltán többszörös fogathajtó világbajnok szerencsére tette a dolgát. Lázár idén ismét egy énekes sztár, Vastag Tomi segédhajtójaként működött közre a szombati Fogatvágta Sztárfutam I-en, amit Vastag Tomi – talán most sem véletlenül – meg is nyert. Ő a Nemzeti Vágta első nyertese, a többi versenyszám döntői vasárnap lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top