Close

Beáll Gyurcsány mögé az MSZP?

Az MSZP az alaptörvény elfogadásához hasonlóan várhatóan a választójogi törvény kormányoldal által tervezett módosításában sem vesz részt az Országgyűlésben. A szocialisták ezzel gyakorlatilag eleget tesznek Gyurcsány Ferenc szombati felszólításának. Feleslegesen és értelmetlenül keltenek hisztériát ellenzéki pártok a választási feliratkozás kapcsán, amely a részvételnek a mainál sokkal szélesebb lehetőségét teremti majd meg – írta vasárnapi közleményében a Fidesz szóvivője.

A szocialista döntésről, miszerint várhatóan nem vesz részt az MSZP a választójogi törvény módosításában, Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnap más témában tartott sajtótájékoztatóján. A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, testületi döntés ugyan még nem született a kérdésben, de a „dolog súlyát tekintve” valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni.

Mint mondta, a választási feliratkozás olyan „durva merénylet” lenne a demokratikus választási rend ellen, amely komolyan meggondolandóvá teszi az MSZP távolmaradását az erről szóló törvényalkotási folyamatból. „Nem lehet részes egyetlen demokratikus erő sem a választójog, a választás lehetőségének ilyen durva megcsonkításában” – fogalmazott a szocialista képviselő.

Gyurcsány összeborulásra szólított fel éhségsztrájkja után

Józsa Istvánt azzal összefüggésben kérdezték újságírók, hogy az egyhetes éhségsztrájkját befejező Gyurcsány szombaton négypontos követelést dobott be, melyben többek között felszólította a „demokratikus” pártokat, hogy bojkottálják az előzetes regisztrációt. Az MNO a Gyurcsány-párt éhségsztrájkjának lezárásán is jelen volt, mely mögé beállt az MSZP is.

Az LMP kifejti véleményét

Az LMP részt vesz a választási eljárásról szóló törvény parlamenti vitájában – mondta újságíróknak a párt választmányi szóvivője vasárnap. Heltai László sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, nem kívánják bojkottálni a vitát, ugyanis annak során ki szeretnék fejteni véleményüket. Noha erről majd a képviselőcsoportnak kell határoznia, egyelőre az sem merült fel, hogy a törvényről döntő szavazástól távol maradjanak – mondta az MTI kérdésére.

Forrás: mti/mno

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top