Close

Finn design és gasztrokultúra a Design Héten

Budapest, 2012. szeptember 12. … A tavalyi, nagy sikerű lengyel programok után az idén szeptember 28. és október 7. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest Finnországot, vagyis a Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire található Fiskars Village-et kérte fel díszvendégnek.

A varázslatos kis művészfaluban az elmúlt két évtizedben egy, a nagyvilág számára is vonzó és példaértékű új minőség jött létre, a lokális értékekre, a helyi nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozva. Napjainkra Fiskars Design Village a Slow Life és a Slow Design ötvözésének talán legszebb és legharmonikusabb példájává vált. A designfeszt kapcsán szervezett programokon keresztül a művészek által formált település nemcsak iparművészeti és design értékeit mutatja be a magyar közönségnek, de a vidék gasztrokultúrájába is belekóstolhatunk.

A finn programok zászlóshajó kiállítása, a Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus egyenesen a Helsinki Design Múzeumból érkezik hozzánk, ahol a World Design Capital 2012 program hivatalos része volt. Az 1996-ban alapított Cooperative of Artisans, Designers and Artists in Fiskars (a Fiskars-i Kézművesek, Designerek és Művészek Szövetsége) tagjainak munkáiból válogató tárlat a Design Terminál felső szintjén szeptember 28. és október 28. között várja a látogatókat. 

Fiskars Village életében a design és a művészetek mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszik. A művészfaluban működő Fiskars Wärdshus-nak köszönhetően a kortárs finn és skandináv gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők a fesztivál első napján nyíló, majd október 21-ig Budapesten, a Szabadság téri Hütte Caféban működő pop-up étteremben, amelyet finn designerek munkáival és design klasszikusokkal rendeznek be. A Wärssy pop-up étteremben kínált ételeket a Slow Food és a Slow Dining alapelvei szerint, friss alapanyagokból, helyben készíti Patrick Karlsson chef.

A Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus kiállításon látott tárgyak közül több meg is vásárolható a Design Terminál földszintjén, a Hybridart Design Shop & Caféban szeptember 29. és október 28. között működő Onoma pop-up üzletben. A Budapest Design Meetup szeptember 29-én 19:00-kor az Ankerben kezdődő különkiadásának keretében az érdeklődők Leena Pasanen, a Finnagora igazgatójának, valamint a falu alkotó művészei közül Karin Widnäs, keramikus művész, Antti Siltavuori, építész és ipari formatervező, illetve Camilla Moberg, ipari formatervező előadását hallgathatják meg. 

A FISKARS VILLAGE TÖRTÉNETE

A mindössze 600 lelket számláló falu Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire, délnyugatra található. A festői szépségű, természeti értékekben gazdag vidék már önmagában híressé tehetné a települést, de a nemzetközi hírnév mégsem pusztán a kivételes lokációnak köszönhető. Bár a település gazdaságtörténete 1649-ig, az első vaskohók telepítéséig nyúlik vissza, a design faluvá válás 1987-ben kezdődött. A narancssárga ollóiról híres Fiskars cég több mint 300 éves történetének nagy része ezen a vidéken íródott, mégis a ’80-as évekre a falu szinte teljesen néptelenné vált, mivel a cég műhelyeit kinőve odébb költözött. 1987-ben született meg a zseniális ötlet, hogy az elhagyott munkáslakásokba és műhelyekbe művészeket invitáljanak. Az elmúlt évtizedekben mintegy 120 alkotó költözött a faluba, s 1996-ban megalapították a helyi kézműveseket, iparművészeket és designereket tömörítő közösséget, az ún. Cooperative-ot. Az elhagyott műhelyek megteltek élettel, a házakat felújították, kiállítóterek jöttek létre, s a Slow Life értékeket képviselő művészfalut felfedezte a finn társadalom és a nagyvilág.

A Finnország – Fiskars Village díszvendégség Design Hét Budapest keretében megvalósuló programjai a Finnagora támogatásával és szervezésében, a Cooperative-vel, a Wärdshus Étteremmel, valamint a MOME line – design műhellyel együttműködve jöttek létre.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét Budapestre 2012. szeptember 28. és október 7. között kerül sor; támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál, a Forum Hungaricum intézménye.

 

 

További információ: www.designhet.hu

További információ a média számára:

Fábics Natália és Ligosztájeva Annamária

Arven PR & Communications

Tel.: 06 30/924 42 24, 06 30/369 67 87 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top