Close

Első ízben „Muzsikál az erdő” a Kárpátok bércein

A „Muzsikál az erdő” idén első alkalommal jelentkezik Erdélyben szeptember 2-4. között Brassó, Kovászna és Hargita megyékben a „Muzsikál az erdő” a Kárpátok bércein rendezvénnyel. A rendezvény példás összefogás eredményeként szerveződik a Muzsikál az Erdő Alapítvány, a helyi és megyei önkormányzatok, helyi erdészet szervezésében, több helyi kulturális és civil szervezet bevonásával. A rendezvény partnere a Tánczos Barna vezette romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium. A 19 éves magyarországi rendezvénysorozat 2016-tól népszerű határon túli rendezvényekkel is jelentkezik.

A rendezvénysorozat fő célja az erdő és a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A „Muzsikál az erdő” értékei – a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés – aktuálisabbak, mint valaha.
Különleges erdei helyszínekre hívják a rendezvényre érkezőket – a Brassóban, az Állatkert melletti városi erdőben, Sepsibodok-Oltszemen, a Sütő pataka, Sütei borvízforrásnál, Csíkszentkirályon, Gesztena pusztájánál. A háromnapos programfolyam a családok valamennyi tagja számára tartogat feltöltődést nyújtó élményeket. Várják a régi ismerősöket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjaikra. A helyszínek gyalogos, kerékpáros, lovas túrákkal is megközelíthetők, a rendezvényektől távolabb lehet parkolni annak érdekében, hogy a rendezvényre érkezők minél inkább átélhessék az erdő, a természet értékeit, csendjét, békéjét. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen a szakvezetéses erdei séták vezetnek el a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol magyarországi és az erdélyi művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. A kulturális sokszínűség jegyében bemutatkoznak a magyar, a román, a szász népi kultúra művelői. Nem marad el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása. A természethez kötődő „Muzsikál az erdő” fotó és gyermekrajz pályázat kiállításai megtekinthetők a helyszíneken. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A „Muzsikál az erdő”-n fellép a Brassói Filharmónia Kamarazenekar, a Csíki Kamarazenekar, a Corpus Harson Quartettet Szokolay Dongó Balázs, Ménesi Gergely karmester, Molnár Levente operaénekes, a Magyar Rapsodi Projekt, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fonó Zenekar, Dr. Agócs Gergely, a Misztrál Együttes, a Poienita román néptánccsoport, a Mátka Néptánccsoport, a Die Knöspe aus Rosenau szász néptánccsoport, a pusztinai csángók és hosszan lehetne sorolni még.
A „Muzsikál az erdő”-n az erdő nem csupán rendezvényhelyszín, hanem a tanulás, a nevelés, a művészetek tere, testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása. A rendezvény arra szeretne motiválni, hogy a társadalom környezeti szempontból is fenntarthatóan működjön és összefogásra épüljön. Az erdő és a zene feltölt és utat mutat egy fenntartható jövő irányába, mely gyermekeink jövője.
Várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2022-es évben a „Muzsikál az erdő”-re. Részletes információ a https://www.muzsikalazerdo.hu-n
Forrás: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Shares
scroll to top