Close

Megtalálták Kolumbusz Kristóf első sírját Spanyolországban

Kutatók csütörtökön közölték, hogy az északnyugat-spanyolországi Valladolid városában megtalálták Kolumbusz Kristóf első sírját, amelynek pontos helye eddig nem volt ismert.

Kolumbuszt eredetileg a Spanyolország északnyugati részén fekvő Valladolid városában helyezték örök nyugalomra 1506-ban. Ennek az első sírnak a pontos helyét azonban egészen mostanáig nem sikerült megerősíteni. Három évvel később földi maradványait a családja mauzóleumába vitték a déli Sevilla városába, és a következő évszázadok során még többször áthelyezték, mielőtt 1898-ban visszatértek Sevillába.
2005-ben a Granadai Egyetem kutatói DNS-minták segítségével igazolták, hogy valóban Kolumbusz maradványai kerültek a sevillai sírba.
Maradványait 1544-ben a hátrahagyott utasításoknak megfelelően Sevillából a Dominikai Köztársaság fővárosába, Santo Domingóba szállították.
Csontjait 1795-ben Havannába szállították, majd visszaszállították az Atlanti-óceánon túlra, és 1898-ban visszakerültek Sevillába.

Egy turista fényképezi Kolumbusz Kristóf sírját a sevillai katedrálisban. Sírját négy allegorikus alak tartja a magasban, amelyek Kolumbusz életében Spanyolország négy királyságát, Kasztíliát, Aragóniát, Navarrát és Leónt jelképezték. Fotó: BORIS HORVAT / AFP

A Dominikai Köztársaság azt állítja, hogy Kolumbusz egy díszes világítótoronyban van eltemetve Santo Domingóban.
A 2005-ös DNS-vizsgálat mögött álló csoportok elmondták, hogy bár meggyőződésük, hogy a sevillai csontok Kolumbusztól származnak, a santo domingói sír is őrizheti maradványainak egy részét.
Történészek és régészek azóta 3D-ben rekonstruálták a Kolumbusz maradványainak otthont adó valladolidi kápolnát.
A kutatók mostanra megállapították, hogy először a valladolidi San Francisco kolostorban temették el, amely ma már nem létezik – közölte a spanyol Haditengerészeti Múzeum, amely segített a vizsgálat koordinálásában.
A terület jelenleg kereskedelmi övezet a tágas Plaza Mayor közelében, egy széles, sétálóutcás, pirosra festett árkádos épületekkel körülvett területen.

Kolumbusz első nyughelye a kutatók szerint a valladolidi Plaza Mayor közelében található. Fotó: Fernando Santander/Unsplash

Ez a következtetés „egy részletes történelmi vizsgálatot követően született, amelyet a talajradarok is megerősítettek” – írja a közlemény.
A kutatók mintákat vettek a sevillai temetkezési helyről származó elemekből – ólom, tégla, aranyszálak -, és megállapították, hogy ezek megegyeznek a Valladolidban találtakkal – tették hozzá.
Marcial Castro, aki a kutatást vezette, elmondta: „Az volt a feladatom, hogy ezekből az arany-, ezüst-, szög-, ólom- és téglaszálakból azonosítsam azt a helyet, ahol Kolumbuszt eltemették, és meglepetésemre meg is találtuk”.
Kolumbusz Kristóf itáliai származású felfedező és navigátor volt, aki négy utat tett meg az Atlanti-óceánon, és ezzel megnyitotta az utat Amerika széles körű európai felfedezése és gyarmatosítása előtt.
A spanyol katolikus uralkodók által támogatott expedíciói jelentették az első európai kapcsolatot a Karib-térséggel, Közép-Amerikával és Dél-Amerikával.

thelocal.es / express.co.uk

(Nyitókép: Sebastiano del Piombo (1485–1547): Kolumbusz Kristóf (1519). Fotó: Getty)

Shares
scroll to top