Ring Magazin

Szombat, 2020. Január 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Bethlehemi jászol kiállítás a Duna Palotában

Bethlehemi jászol kiállítás a Duna Palotában

E-mail Nyomtatás PDF

A betlehemi üzenethez, a szent családhoz és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások tekinthetők meg a budapesti Duna Palotában megnyílt kiállításon. A 26. Betlehemi Jászol című pályázat anyagát bemutató tárlat január 10-ig látogatható.


Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy az idei pályázati kiírásra határon inneni és túli pályázók neveztek az óvodás korútól a nyugdíjasig, egyénileg és alkotói csoportban egyaránt. Kiemelte: a tárlattal sikerült olyan hagyományt teremteni, amely kiállta az idő próbáját, hiszen a betlehemezés és a betlehem állítás az egész Kárpát-medencében az egyik legismertebb és legelterjedtebb adventi néphagyományok közé tartozik.


Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: az első betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki az itáliai Grecció városban 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd elevenítse fel Jézus születésének történetét.
Bába Szilvia, a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója hangsúlyozta, hogy a tárlaton sokféle betlehemet láthatnak az érdeklődők, a megfogalmazás, a stílus jeleníti meg az egyes tájegységek jellegzetességeit. Örömmel nyugtázta, hogy a pályázatra gyermekek és fiatalok is jelentkeztek, hiszen nagyon fontos továbbvinni ezt a szép hagyományt.
A Magyar Kézművességért Alapítvány az AMKA – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Ciszterci Egyházközösséggel és a Szaléziánummal együttműködve – tárgyalkotók számára hirdetett nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek jelentkezhettek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett, amelyek megjelenítik a betlehemezés népszokásait, a betlehem szereplőit, az adventi ünnepkört, vagy a mának szóló betlehemi üzenetet fogalmaznak meg.


(8 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 53 vendég böngészi

bav logo kicsi banner