Close

Bethlehemi jászol kiállítás a Duna Palotában

A betlehemi üzenethez, a szent családhoz és az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások tekinthetők meg a budapesti Duna Palotában megnyílt kiállításon. A 26. Betlehemi Jászol című pályázat anyagát bemutató tárlat január 10-ig látogatható.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy az idei pályázati kiírásra határon inneni és túli pályázók neveztek az óvodás korútól a nyugdíjasig, egyénileg és alkotói csoportban egyaránt. Kiemelte: a tárlattal sikerült olyan hagyományt teremteni, amely kiállta az idő próbáját, hiszen a betlehemezés és a betlehem állítás az egész Kárpát-medencében az egyik legismertebb és legelterjedtebb adventi néphagyományok közé tartozik.


Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes felidézte: az első betlehemi jászol Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki az itáliai Grecció városban 1223-ban arra kérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd elevenítse fel Jézus születésének történetét.
Bába Szilvia, a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója hangsúlyozta, hogy a tárlaton sokféle betlehemet láthatnak az érdeklődők, a megfogalmazás, a stílus jeleníti meg az egyes tájegységek jellegzetességeit. Örömmel nyugtázta, hogy a pályázatra gyermekek és fiatalok is jelentkeztek, hiszen nagyon fontos továbbvinni ezt a szép hagyományt.
A Magyar Kézművességért Alapítvány az AMKA – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Ciszterci Egyházközösséggel és a Szaléziánummal együttműködve – tárgyalkotók számára hirdetett nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek jelentkezhettek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotásokkal lehetett, amelyek megjelenítik a betlehemezés népszokásait, a betlehem szereplőit, az adventi ünnepkört, vagy a mának szóló betlehemi üzenetet fogalmaznak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top