Close

Együttműködés a Natura 2000 gyepterületeken

A gazdálkodók és a természetvédelmi szakemberek együttműködését segíti a „Természetközeli Gazdálkodási Gyakorlatok útmutatója – Gazdálkodás Natura 2000 gyepterületeken” címmel a Túzok Life program keretében most megjelent kiadvány. A hiánypótlónak számító kötetet Gödöllőn a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrző Központban mutatták be.

A kötet a gazdálkodóknak, falugazdászoknak, szaktanácsadóknak, a kifizető szervezetek szakembereinek, valamint a természetvédelemben dolgozóknak segít abban, hogy ugyanarra a szakmai tudásra építsenek, ugyanazt a nyelvet beszéljék a Natura 2000 gyepterületek kapcsán – mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a könyvbemutatón.
Balczó Bertalan hangsúlyozta: A természeti rendszerek jó állapotának megőrzése nem csak természetvédelmi szakmai kérdés, hanem valamennyi ágazat stratégiai ügye. Publikációk sokasága, köztük az IPBES (a Biodiverzitás és Ökoszisztéma Szolgáltatás Kormányközi Platform) átfogó tanulmánya is a biodiverzitás csökkenésére, a természetvédelmi kihívásokra hívja fel a figyelmet. Az agrárterületek természeti sokszínűségének megőrzése, és az ehhez szükséges fenntartható mezőgazdálkodási gyakorlatok elterjesztése a természetvédelem és az agrárgazdaság szereplőinek együttműködését teszi szükségessé.
A nemzeti park igazgatóságok munkatársai állandó terepi jelenlétükkel, szakmai iránymutatásukkal évtizedek óta folyamatosan segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék, milyen természetvédelmi megfontolás van az egyes előírások mögött. Ezt a munkát segíti a most megjelent kiadvány, amely számba veszi a Natura gyepterületeken történő gazdálkodás előírásait és bemutatja azok természetvédelmi hátterét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top