Ring Magazin

Kedd, 2019. Június 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Szabadidő Hajótörténeti kiállítás Neszmélyben

Hajótörténeti kiállítás Neszmélyben

E-mail Nyomtatás PDF

„Budapestiek a Dunán - Utazások a Dunakanyarba” címmel nyílt meg Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új kiállítása a neszmélyi Hajóskanzenben. A két világháború közötti hajós turizmust bemutató tárlatot Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke és Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.


„A kiállítás célja, hogy bemutassuk a magyar hajózás történelmi szerepét a Dunakanyar közlekedésében. A Budapest és Esztergom közötti hajójáratok története a múzeum hajómodelljein, archív felvételein elevenedik meg ezen a kivételes helyszínen. A kiállításnak ugyanis egy páratlan műszaki emlék, a jövőre 150 éves Zoltán gőzhajó ad otthont.” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.
Az 1869-es építésű Zoltán gőzhajó belső tere nemrégiben újult meg a „Zoltán Gőzös” Közhasznú Alapítvány munkájának köszönhetően. A kiemelkedő műszaki emléknek számító gőzhajón a Közlekedési Múzeum hajómodelljeiből és archívumának képeiből nyílt most kiállítás, ami a Dunakanyarba tett hajóutak történeteibe és a Budapestről érkező egykori hajós turizmus világába enged bepillantást.
Amióta gőzhajók járnak a Dunán, azóta képezik a kirándulóhajók a Dunakanyar panorámájának fontos részét. A hajójáratok idegenforgalmi értékét igazán a két világháború között fedezték fel. A belföldi turizmus fellendülésével előszeretettel használták a gőzhajójáratokat. A kiállítás leginkább a budapestiek hajón tett közlekedési vagy kiránduló célú hajóútjainak bemutatására fókuszál. A tárlat a hajópadlóra fektetett Esztergom-Budapest Duna-szakaszt bemutató térképen járható be és bepillantást enged az utasok úti körülményeibe a XIX. század végétől napjainkig. A hajómodelleken és egyéb tárgyi emlékeken túl korábban nem publikált fotók, képeslapok, valamint a Múzeumban tavaly feldolgozott és digitalizált hajózástörténeti archívum képei mutatják be a Dunakanyarba tett kirándulások hangulatát a történelmi Zoltán gőzhajó tereiben.
A Dunakanyarba tett kirándulások történeteit 2018. október 31-ig ismerhetik meg a látogatók a neszmélyi Hajóskanzenben (2544 Neszmély, Fő út 129.).
Forrás: Közlekedési Múzeum

 


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 232 vendég böngészi

bav logo kicsi banner