Close

Lázár János: tisztázni kell a Soros tevékenységet

lazarjanossajt001

A kormány tisztázni akarja, hogy a Soros György szervezeteinek brüsszeli tevékenységéből kirajzolódó befolyásolási kísérlet érintette-e – és ha igen, hogyan – Magyarország szuverenitását – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Tisztázni kell, hogy az ország szuverenitását érte-e bármilyen kár – hangoztatta a politikus, utalva a DCLeaks hackercsoport által kiszivárogtatott iratokra, amelyek hitelességének vizsgálatát is szorgalmazta.

Lázár János közölte: a kormány döntése értelmében Pintér Sándor belügyminiszternek arról kell jelentést készítenie, hogy a bevándorlási krízis idején ért-e el hatást Magyarországon a Soros-szervezetek befolyásolási kísérlete.
Megjegyezte, hogy szerinte például 2015 őszén nem véletlenszerű, hanem szervezett akció volt a bevándorlók magyar határhoz szállítása és „a magyar határ ostroma”.
A másik fontos kérdésnek azt nevezte, hogy a „Soros-hálózat” az Európai Unió fórumain hogyan tudta befolyásolni a döntéshozókat Magyarországgal szemben.
Szavai szerint ugyanis a Magyarországot elmarasztaló, kettős mércét alkalmazó brüsszeli jelentésekkel kapcsolatban az az ember benyomása, hogy azok nem az európai bizottsági döntéshozók asztalán, hanem Soros György munkatársainak számítógépén születtek.

 

„A bevándorlás ügye a Soros-féle hálózat és világ számára kiemelt jelentőségű” – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Szerinte ezért a Soros-szervezetek egyrészt azt akarták, hogy Brüsszel tanúsítson megértést a bevándorlás iránt, hogy „Európa nyitott kapukkal várja a bevándorlókat”, másrészt „tevékenységük célkeresztjébe kerültek azok az országok (…), amelyek ellenálltak a bevándorlási kísérletnek 2015 nyarán és őszén: így került az étlapra Magyarország”.
A tárcavezető jelezte, a hírszerzést felügyelő miniszterként ő is jelentést készít arról, hogy Brüsszelben mit sikerült elérnie Soros Györgynek a magyarokkal szemben.
Megjegyezte: Sorosnak „nagyobb struktúrája” van Brüsszelben az érdekei képviseletére, mint a magyar államnak.
Beszédes az is – mondta -, hogy „Soros György újságírókat és médiafelületeket vásárolt meg saját eszméinek a terjesztése érdekében, és ha kellett, akkor Magyarországgal kapcsolatban azoknak a cikkeknek a megírása érdekében, amelyek rendszerint elítélik az országot”. Szerinte így már érthetőbb az, hogy mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, bizonyos sajtóorgánumokban csak negatív cikkek jelennek meg Magyarországról.
Gazdasági kérdésekről szólva a miniszter a friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat emelte ki, hangsúlyozva, hogy soha nem látott mélységbe süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, és 1990 óta soha nem volt olyan év, amikor annyi embernek lett volna munkája, mint most. Közel a teljes foglalkoztatottság – jelezte, hozzátéve: a munkahelyteremtésben, a munka mint érték megjelenítésében a kormány óriási eredményeket ért el. „Az a duma” pedig nem igaz, hogy a közfoglalkoztatás növelné a munkaerőpiaci számokat – jegyezte meg.

Lázár János emellett a keresetek emelkedésére és az építőipari termelés bővülésére is felhívta a figyelmet. Utóbbival kapcsolatban megerősítette, a kormány foglalkozik azzal, hogy a pénzintézetek hogyan intézik a családok otthonteremtési kedvezményével, a csokkal kapcsolatos kérdéseket, és foglalkozik a kormány a kistelepülési ingatlanvásárlások, -felújítások támogatásának ügyével is. Azt is nyomatékosította, hogy a kabinet nem adja fel szigorú költségvetési politikáját. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarországnak van egy könyvelési vitája az EU-val, és lehet, hogy az európai szervek olyan számokat alkalmaznak majd, amelyeket „az európai szabályoknak megfelelően fontosnak tartanak”, de ez összességében nincs hatással arra, hogy a kormány folyamatosan csökkenti az államadósságot.

Arról is beszámolt a Miniszterelnökség vezetője, hogy Magyarország további tárgyalásokat szeretne az EU és dél-amerikai országok között tervezett gazdasági együttműködés ügyében.
A Czeglédy-ügyben Lázár János kérdésre úgy fogalmazott: „ez egy szimpla lopás, amelyet Gyurcsány Ferenc körei hajtottak végre”. A kormány szeretne segítséget nyújtani a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákoknak, és meg kell vizsgálni azt is, hogy a hírek szerint nyugdíjasok is kárt szenvedhettek – tette hozzá.

MTI

Fotó: MTI, Kovács Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top