Close

Áder János látogatása a Pilisi Parkerdőben

Áder János köztársasági elnök – Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára kíséretében az Erdők Világnapján látogatást tett a Pilisi Parkerdőben, ahol megtekintette a 2014-ben jelentős jégkárt szenvedett, azóta helyreállított területeket, valamint tájékozódott a Pilisi Parkerdőben folyó örökerdő-gazdálkodás részleteiről. A jégkár következményeinek helyreállítására 2015-ben Áder János kezdeményezett társadalmi összefogást.

A köztársasági elnök elsőként a nyolc évvel ezelőtt rendkívül jelentős jégkárt szenvedett erdőrészeket kereste fel Pilisszentkereszten. Mint ismert, a 2014 decemberében bekövetkezett, tartós ónos eső miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektáros területének közel egyharmadát érintette károsodás, ezen belül komolyabb kár közel 10 ezer hektáron keletkezett, elsősorban a 300 méter tengerszint feletti magasságú területeken. A decemberi sürgős beavatkozásokat követően – közutak, utak járhatóvá tétele, közműhálózat működésének biztosítása, közvetlen élet- és balesetveszély elhárítása – megkezdődött a helyreállítás, amelynek során közel 100 hektáron vált szükségessé valamilyen beavatkozás az erdősültség visszaállítása érdekében.
A természeti károk elhárítására Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére 2015. márciusában az Országos Erdészeti Egyesület az MTVA-val közösen „SOS – Bajban az erdő!” címmel tematikus napot tartott, amely közel 50 ezer magánember, kis- és nagyvállalat társadalmi felelősségérzetét mozgósította.
A jégkárral sújtott területek regenerációja jól halad, de a természeti csapás nyomainak teljes felszámolása még hosszú évekbe telik. A károsodott erdőket ugyan teljes mértékig felszabadították az erdészek az összetört faanyagtól, de a faállomány optimális fejlődéséhez elengedhetetlen munkálatok még mindig zajlanak: ápolások az ültetett területeken, különféle beavatkozások a nem erdősített, de komolyabb záródáshiányt szenvedett területeken, és ott, ahol minőségjavító, állománynevelési munkákkal az erdők állapota pozitívan befolyásolható. A Pilisi Parkerdő 2021 végéig közel 100 millió forintot fordított a jégkár által sújtott területek rehabilitálására és a munkák a jövőben is folytatódnak.
A köztársasági elnök látogatásának következő állomása a Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátó volt, ahol az erdők klímaváltozásra való felkészítését szolgáló örökerdő-gazdálkodás eredményeivel ismerkedett meg. A Pilisi Parkerdő úttörő szerepet tölt be az örökerdő-gazdálkodás bevezetésében, amely mára meghaladja a 10 000 hektárt, az általa kezelt terület 17%-át. Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos pilisi kísérletek (Erdőanya, Mexikó-puszta) eredményeit a mindennapi gyakorlatba építve, hosszú távon fenntartható, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, magas biodiverzitású erdőket eredményeznek.
Az örökerdő ugyanis egy toleranciamodell, a többfunkciós – a társadalom és természetvédelem sokrétű igényeit kielégítő – erdőgazdálkodás „legjobb gyakorlata”, amely növeli az erdei ökoszisztéma hosszú távú vitalitását, így az arra alkalmas területeken fontos eszköz lehet az erdők klímaváltozásra való felkészítésében.
Forrás: Pilisi Parkerdő

Shares
scroll to top