Close

Még mindig hiszünk, vagy időnként csak bízunk az összetevőkben

dr alzheimer ok

Élelmiszerek az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésére

muhammad ali ok

A megfelelő táplálkozás jelentősen mérsékelheti a betegség kialakulásának rizikóját.

Rob Hobson, a Healthspan táplálkozási szakembere megvizsgált hat élelmiszert, amelyek kulcsszerepet játszanak az agy megfelelő egészségi állapotának megőrzésében.

„Az agy a nap 24 órájában keményen dolgozik, még akkor is, amikor alszunk, ez a szerv gondoskodik a légzésünkről, a gondolatokainkról, a mozdulatainkról és érzékekeinkről – mondta. – A kiváló minőségű élelmiszerek a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok gazdag forrásaiként segítenek agyunk táplálásában, és óvják a szabadgyökök okozta a károktól. amelyek (ti. a szabad gyökök – a szerk.) a test oxigén-felhasználása alatt keletkeznek. A silány minőségű élelmiszerekben gazdag diéta, amely például sok cukrot és egyéb finomított ételt tartalmaz, károsíthatja az agyunkat.” – tette hozzá a tudós.

alzheimer1 ok

alzheimer ok

Rob szerint a finomított cukor befolyásolja az inzulin szabályozását a szervezetben, és gyulladást okoz, a rossz zsírokban bővelkedő étrend pedig felgyorsíthatja a beta-amyloid plakkok kialakulását az agyban – márpedig jó részt ezek okolhatók az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában előforduló károsodásért.

kesoi szakasz ok

Éppen ezért a következőkben az EXPRESS összeállítása alapján felsorolunk hat élelmiszert, amelyek elősegíthetik agyunk épségének hosszú távú megőrzését.

afonya ok

Áfonya
Kutatások kimutatták, hogy az áfonya fogyasztása hatékony lehet a rövid távú memória romlásának késleltetésében, ill. enyhítésében a benne tartalmazott, úgynevezett antocianin növényi vegyületek miatt. Ezek a vegyületek felelősek a gyümölcsök és zöldségek sötétpiros, valamint lila színéért. A padlizsán és a cékla ezen fitonutriensek tekintetében például szintén „meglehetősen el van engedve”.

Tojás
Ezek a tápláló ovális (tojás latinul: ovum) tünemények dúskálnak a B-vitaminokban (B6, B12) és folsavban, amelyek mindegyike segít csökkenteni a homocisztein mennyiségét a vérben. Rob szerint: „Ezen vegyületet emelkedett szintje a stroke, a kognitív károsodás és az Alzheimer-kór fokozott kockázatához kapcsolható.” Egy tanulmány a placebóval élő társaikhoz képest szignifikánsan kisebb agyzsugorodást mutatott ki a nagy dózisú B6 és B12 vitaminokkal, valamint folsavval ellátott, enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb betegeknél. Ezen tápanyagok gazdag forrásai még a zöld zöldségek, a baromfi és teljes kiőrlésű termékek.

gyomber ok

Gyömbér
A kutatók úgy vélik, hogy az olyan élelmiszerek, mint például a gyömbér -, a zöld teával, a fekete bogyós gyümölcsökkel és az olajos halakkal egyetemben – segíthet megvédeni gliasejteket. Ezek a központi idegrendszer legnagyobb számban előforduló sejtjei, amelyek segítenek eltávolítani a sejttörmeléket és a méreganyagokat az agyból, amelyek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához.

Zab
A zabhoz hasonló teljes kiőrlésű élelmiszerek, segíthetnek fenntartani a megfelelő inzulin- és vércukorszintet, ellentétben a nagymértékben finomított szénhidrátokban gazdag cukorral és fehérliszttel, amelyek gyorsan az egekbe repítik a vércukorszintet. Rob szavainak értelmében a folyamatos „csúcsra járatás”gyulladást okozhat, amely az agyhoz hasonló szervekben idővel ártalmassá válhat.

magvak ok

Diófélék
Számos dióféle kiváló E-vitamin forrás. A kutatások megállapították, hogy ez a tápanyag segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlást, méghozzá különösen az idősebb embereknél. Rob azt javasolja, hogy próbáljuk esetleg joghurttal meglocsolva, salátákban, a friss diótej formájában, vagy egyszerűen csak tápláló snackként elfogyasztva növelni diófélebevitelünket.

Olajos halak
Lazac, pisztráng, makréla, hering, szardínia és tonhal – szegények mind gazdagok esszenciális omega-3 zsírsavakban. Rob megfogalmazása alapján, ezek közül is a legfontosabbak az EPA és a DHA zsírsavak, minthogy az egészséges agy, a szív és ízületek valamint maga az általános jólét is összefüggésbe hozható velük. Az alacsony DHA-szint összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával és a memóriavesztéssel, miközben az EPA és a DHA elegendő szintje serkenti a szervezet „jóllét” hormonjának, a szerotoninnak az előállítását, amely speciel a stressz kezelését is megkönnyítheti.

Forrás: EXPRESS Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám 2016. szeptember 12.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top