Ring Magazin

Péntek, 2019. Február 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró ORSZÁGJÁRÓ Emlékező kiállítás a szolnoki RepTárban

Emlékező kiállítás a szolnoki RepTárban

E-mail Nyomtatás PDF

emlekezokiallitasareptarban ring„Ilovszkoje hősei és hős parancsnoka” címmel nyílt időszaki kiállítás a szolnoki Repülő Múzeum Galériáján. A tárlat május 30-ig tekinthető meg.

A Reptárban megnyílt kiállításon az Ilovszkojében lezajlott ütközet emlékeit láthatjuk. Itt maroknyi magyar katona állt helyt hősiesen. A harcok a II. világháborús, 1943 januári doni katasztrófához fűződnek, amikor is a több mint 200 kilométeres magyar harcvonal középső és déli szárnya napok alatt felmorzsolódott, aminek következtében az északi szárnyon harcoló 3. hadtest elszakadt a magyar hadsereg többi részétől. Ilovszkoje hőseinek helytállása tette lehetővé, hogy több tízezer magyar honvéd és több ezer sebesült vissza tudjon vonulni. A tárlókban az Ilovszkojéban 2012-ben vezetett ötnapos expedíció által fellelt tárgyak, illetve a kort és az eseményt megidéző emlékek kaptak helyet.
emlekezokiallitasareptarban ring2

A Goldtimer Alapítvány és a RepTár Szolnok Nonprofit Kft. március 15-én együttműködési megállapodást írt alá. Ennek célja, hogy a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum hangárjában kiállítandó „Miklós“ Zögling replika megépítéséhez, illetve az elkészült vázszerkezet befejezéséhez szükséges adományokat gyűjtsön a RepTár hangárjában erre a célra kihelyezett adománygyűjtő ládában. 

A Múzeum hangárjában kiállított Zögling replika mostanáig elkészült szerkezete Révy László pilóta, oldtimer építőmester, a Goldtimer Alapítvány tagjának alkotása. A „Miklós” névre keresztelt Zögling nemcsak a szolnoki repüléstörténet, de a síkvidéki vitorlázórepülés szempontjából is jelentős tárgyi emlék. Az összegyűlő adományt a Goldtimer Alapítványnak juttatja el a RepTár, akik hittel, odaadással, szakértelemmel és rengeteg munkával új életet adnak a magyar repüléstörténet eme szolnoki emlékének.


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 76 vendég böngészi

bav logo kicsi banner