Close

Betlehemi jászol kiállítás nyílik

A Magyar Kézműveségért Alapítvány immár 28. alkalommal rendezi meg a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek anyagát idén első alkalommal a Szent István Bazilika Lovagtermében mutatják be 2021. december 8-tól 2022. január 7-ig.


A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást.
Ezekkel a kiállításokkal egyúttal a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítő mozgalom hagyományait is ápolják. 
Az évek során – a kiállítás színesítése, még látványosabbá tétele érdekében – a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítették a palettát, a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket.
A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból valamint az Esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is. A zsűri végül 126 pályázó összesen több mint kettőszáz munkáját fogadta.
A kiállítás gazdag anyagát a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a nyári kiállítás anyagát is tartalmazó összevont háromnyelvű fotóalbumban örökítették meg.
Forrás: A Magyar Kézművességért Alapítvány

Shares
scroll to top