Close

Szent István napi kenyérverseny 2023

A Magyar Pékszövetség idén immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét. Idén is három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat. A második körös, sajtónyilvános zsürizést június 27-én tartották.


A megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, rendhagyó péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Az idén minden eddiginél több, összesen 85 termékkel neveztek a pékek. A termékek száma és sokszínűsége miatt az eddig egynapos zsürizést most kétnaposra kellett bővíteni. Így a június 14-15-én megtartott első körös zsürizésen 29 db Szent István napi kenyeret, 34 db Innovatív kenyeret és 22 db Sétáló süteményt értékelt az ötfős zsüri. A kétnapos értékelés után a bíráló bizottság összpontszámai alapján a termékkategóriánként legjobbnak bizonyult 9-9 termék jutott be a második körös zsürizésre.


A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. Ez esetben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsürizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.
Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékekkel lehetett nevezni, hogy magyar alapanyagok és lehetőleg fűszerek felhasználásával készüljenek, maximum fél kilogramm tömegben. Az innováció megjelenhetett az alapanyaghasználatban, a gyártási technológiában, a megjelenésben és az élettani hatásban. Érdemes volt odafigyelni arra, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.


A Sétáló sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont, de emellett az alak, az illat, az ízharmónia és a megfelelően laza tészta szerkezet is fontos szempont volt.


A hét főre bővült második körös zsüri tagjai:
Ilonka Boldizsár, a zsüri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt ügyvezetője
Kászpári Károly, a Baranya-Somogy-Tolna vármegye régiós elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője
Király István, a Bács-Kiskun vármegye területi elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója
Kovács Zoltán, a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője
dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletéért felelős helyettes államtitkára
dr- Pleva György, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa.

Shares
scroll to top