Close

Az év természetfotói-Magyarország 2023


Ismét Daróczi Csaba lett Az év természetfotósa, akinek nem kevesebb mint 12 képe szerepel a legjobbak között. Az év ifjú természetfotósa 2023-ban Örsi Ákos. Az év természetfotója díjat Moldován Zsolt Magasugrás című képe érdemelte ki, egy megismételhetetlen pillanat megörökítésével. Az immár 31. alkalommal kiírt pályázatra 14 kategóriában 153 fotós 2926 felvétele érkezett be. A 122 legjobb fotóból összeállított kiállítás január 30-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.


Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke elmondta, hogy nagyon magas volt a színvonal, a III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Idén 57 olyan szerző indult a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és fotóik bemutatásra kerülnek. „A legjobb képekből összeállított album nemcsak lélegzetelállító fotók gyűjteménye, hanem egyben segélykiáltás is a bennünket körülvevő világ érdekében” – fogalmazott a naturArt elnöke. Fáth Péter köszönetet mondott a névadó támogatónak: a Saubermacher Magyarország Kft-nek, a fő támogató CEWE Magyarország Kft-nek, az aranyfokozatú MVM Émásznak, a Canon Hungaria Kft-nek, a Lenergy Magyarország Kft-nek, és minden más cégnek és magánszemélynek, hogy segítette, segíti a pályázat, a kiállítás, a díjátadó és az album létrejöttét

Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a kiállítás anyaga hatalmas merítés a Természet tárházából, amelyben mindenki találhat kedvére valót. Volt köztük több olyan is, amely örökérvényű, megismételhetetlen pillanatot ragadott meg, de találunk példát artisztikus megjelenítésekre, egyéni látásmódra, meghökkentő akciófotókra, megható, gyengéd pillanatokra vagy az arcokra mosolyt csaló viselkedésformákra is. A zsűri elnöke a kiállítás igazán fontos üzenetének nevezte, hogy „csak egyetlen csodálatos Földünk van, amit ma számtalan veszély fenyeget, és amit meg kell védenünk magunknak és a jövőnek – elsősorban saját magunktól”.


Az év természetfotósa címet immár hetedszer elnyerő Daróczi Csabának 12 képe került a legjobbak között. Daróczi Csaba nyerte el egyebek mellett Az erdő madara című fotójával Az állatok és környezetük, Dávid és Góliát című képével a Fekete-fehér természetfotók kategória fődíját is. A világ egyik legjobb természetfotósa témáit kizárólag lakóhelye környékén keresi, és vallja, hogy a Kiskunság igazi paradicsom a természetfotósok számára.

Daróczi Csaba

Az év ifjú természetfotósa fődíjat Őrsi Ákos Koordináta-rendszer című felvételével nyerte, amelyet a jászberényi Sasközpont ablakából készített.

Őrsi Ákos: Koordináta rendszer/ Saubermacher-Az év természetfotós/naturArt


Az év természetfotója Moldován Zsolt Magasugrás című képe lett, amelyet tavaly júniusban készítette egyik kedvenc fotós helyszínén, a Csernát határában levő, a falubelik által csak rókalyukaknak nevezett mezei tisztáson,

Moldován Zsolt: Magasugrás/Saubermacher-Az év természetfotósa/naturArt


Az Alexandra Kiadó idén is két nyelven – magyarul és angolul – jelentette meg a döntőbe jutott fotókból összeállított 208 oldalas „Az év természetfotói – Magyarország 2023” kötetét, címlapján Daróczi Csaba: Családi hálózat című képével.

Daróczi Csaba: Családi hálózat – az Alexandra kiadó különdíja /Saubermacher-Az év természetfotósa/naturArt


A kiállított képeken található QR-kódok használatával nemcsak a fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatnak meg többet az érdeklődők, de segítségükkel a fotók a közösségi oldalakon is megoszthatók.

Nyitókép: Daróczi Csaba: Az erdő madara/ Saubermacher – Az év természetfotósa/naturArt
Bognár Mária

Shares
scroll to top