Close

Szent István napi kenyér 2023

Az idei Szent István napi kenyér verseny első helyezettje a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Durumkenyere lett. Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választotta meg idén a héttagú szakmai zsűri. A XII. Szent István napi kenyérverseny első helyezett kenyereit és gyártóit a Parlament Vadásztermében mutatták be.

Heim Endre, a kenyér megalkotója elmondta: A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durum liszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik. „Amire büszke vagyok, hogy a nagyüzemi keretek között sikerült ilyen színvonalon a vadkovászos kenyeret is bevezetni, amilyen módon a nyertes kenyér is készült”-tette hozzá.
A dunabogdányi Heim Sütöde Bt. 1985. március 15-én kezdte meg működését családi vállalkozásként. Egy testvérpár, Heim Ferenc és Heim Endre alapította a péküzemet egy idilli környezetben, a Duna mentén. 2002-ben jelentős beruházásokkal felújították az üzemet.


Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben. A Balmaz-Sütöde Kft. immáron három évtizede szolgálja magas minőségű, kiváló alapanyagból készült péktermékeivel a hajdúságiakat. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Aranymetszés kenyerüket. A generációkon átívelő szenvedély apáról fiúra száll és ott él minden pékáruban.
Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese elmondta, az Aranymetszés kenyér előállítása a kovászolással kezdődik. Ehhez olyan alapanyagokat kerestünk, melyekkel megpróbáltuk felismerhetővé tenni az arányokat. Az előállítás során olyan technológiai eljárást alkalmaztunk, amivel egy elegáns, harmonikus, és egyedi terméket hívtunk életre. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot.
Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet. „Az alapanyagok mellett fontos kiemelnünk azt a technológiát, amit már évek óta alkalmazunk kenyereink előállításához: a kovászolás (szakaszos eljárással történik) és a hosszú érlelés eredménye egyedivé varázsolja kenyereinket és páratlan gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Az aranymetszés arányosságait tartalmazó termék nem csak íz, hanem formai és esztétikai értékkel is bír”-fogalmazott.

A Sétáló sütemény kategória győztese a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalt tölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét is adtak. Ez a három íz tökéletesen harmonizált egymással, ezt bizonyította az is, hogy Éles Szilárd hároméves kisfia, mint ez első kóstolók egyike, tökéletesen meg volt elégedve a Pékfagyival.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy a nyertes termékeket országos szinten elérhetővé váljon a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2023. Szent István napi kenyerét, illetve Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapják a vásárlók, amit a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatnak, és megvásárolhatnak.

Shares
scroll to top