Close

Ráth György-villa: A MI SZECESSZIÓNK c. állandó kiállítás

rathvilla 1

Ráth György Városligeti fasor 12. sz. alatti villájában, az Iparművészeti Múzeum egyik filiájában, a múzeum közkedvelt szecessziós műtárgyaiból állandó kiállítás nyílt 2018. szeptember 13-án A MI SZECESSZIÓNK címmel.

A MI SZECESSZIÓNK – mert:
* a nagyrekonstrukció idejére kivonulunk (latinul secessio) az Iparmûvészeti Múzeumból és filiánkban, a Ráth Múzeumban állítunk ki.

A MI SZECESSZIÓNK – mert:
* az Iparmûvészeti Múzeum gyûjteményének egyik legnagyszerûbb együttesét, a szecessziós kollekciót mutatjuk be világhírû mûtárgyakkal.

A MI SZECESSZIÓNK – mert:
* új megközelítéssel, a 21. századi ember szemszögébõl prezentáljuk a szecessziót, érzékeltetve a mi viszonyulásunkat az utolsó egyetemes stílushoz.

rathvilla 2Ráth György-villa Brit terem

rathvilla 3
Ráth György-villa Francia terem részlet

Enteriőrökben mutatjuk be az egyetemes szecesszió  három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. A szecessziós terekben pár korabeli festmény is látható, ám a fő hangsúly az iparművészeti tárgyakon van.
Az emeleti folyosón bemutatjuk a szecesszió újításait: a különféle anyagokat és technikai eljárásokat a fémművességben, az üveg, a kerámia és a porcelán művészetben.
E látványtári elrendezésben a legnagyszerűbb mesterek, műhelyek alkotásai szerepelnek: többek között a francia üvegművészek (Gallé, Daum fivérek), az amerikai Tiffany, a kevésbé ismert dán és svéd tervezők, és természetesen a Zsolnay gyár páratlan darabjai, továbbá Lalique ékszerei valamint a magyar zománcművészek remekei.
Felvillantjuk a keleti művészet hatását, főként az olasz Carlo Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.
Maga az épület, a városligeti fasori Ráth-villa szecessziós belső terei (előcsarnok, lépcsőház, hall) kitűnő hangulatot teremtenek, keretet adnak a kiállításnak.

Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékezünk a kitűnő polgári műgyűjtőre. A képtár – itáliai és németalföldi festményekkel, továbbá különféle berendezési tárgyakkal – remek példája a korabeli magyar polgári otthonok eklektikus, historizáló enteriőrjeinek, ahol olykor helyet kapott egy-egy szecessziós műtárgy is, mint például itt Walter Crane díszedénye. Ráth gyűjteményében több kitűnő kortárs művész alkotása megtalálható volt, és igazgatósága idején (1881-1896) kerültek be az első szecessziós művek az Iparművészeti Múzeumba.
rathvilla 4
Ráth György-villa Képtár

A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Mindez több intézmény – Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum összefogásával és a Kogart, valamint egy magángyűjtő támogatásával valósulhatott meg.
rathvilla 5
Ráth György-villa Képtár

Több tárgy (köztük egy Gallé váza, Minton díszedény) restaurálására a kiállítás kapcsán került sor, eddig – állapotuk miatt – nem szerepeltek tárlaton. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt, amelyek közül az osztrák pálmafa-csillár romjaiból újult meg, a francia Gagneau csillár pedig az 1900. évi párizsi világkiállítás óta már nem szerepelt teljes pompájában.
Ráth szellemiségének megfelelően a villában ezúttal is a régmúlt és a jelen alkotásai együtt szerepelnek, hiszen két kortárs üvegművész, Pattantyús Gergely és Smetana  Ágnes szecesszió-ihlette művei szintén helyet kaptak a térben.

A látvány megkomponálója, a vizuális élmény tervezője Somlai Tibor belsőépítész volt, s munkatársa, a kiállítás grafikusa, a tapéták, szőnyegek ás a kiállítást kísérő tárgymutató füzet tervezője, Katona Klára iparművész. A tapéták és szőnyegek mintájához az ihletet egy-egy múzeumi tárgy adta, ám ezúttal a legyártott szőnyegeken a látogató nyugodtan végigsétálhat, mintha vendégségbe jött volna a villába. És akár le is ülhet az ebédlőben, a Somlai Tibor-tervezte kerek ülőkére, s megpihenhet, olvasgathat az emeleti folyosón.
rathvilla 6
Ráth György-villa Osztrák terem

rathvilla 7
Ráth György-villa Francia terem

A célunk az volt, hogy bensőséges, minden érzékszervünkre ható élményt nyújtsunk. A látvány mellett ezt szolgálják a hanghatások, a háttér-zene, sőt a múzeumpedagógia jóvoltából a tapintható tárgyak sora, valamint az öltözőszoba, ahol néhány régi darabot fel is lehet próbálni. A látványt nem zavarják feliratok, a termekre vonatkozó összefoglaló tájékoztató szövegek a falakon olvashatók, míg a tárgyfeliratokról külön füzet jelent meg, melyben fényképek segítik a művek azonosítását.
Az emeleten két termet időszaki kiállítások rendezésére tartunk fenn. Negyedévente váltakoznak a kiállítások. Évente két alkalommal történeti, két alkalommal pedig kortárs műveket láthat a nagyközönség. 2018. december 18-án francia – magyar éremkiállítás nyílt, magángyűjtők anyagából. Az emeleti folyosón, a látványtárban lebonyolíthatók az időszaki kiállítás-megnyitók és más kisebb kulturális rendezvények (előadások, könyvbemutatók etc.).
A Ráth-villa bekapcsolódik a főváros kulturális vérkeringésébe, részt vesz a nagy múzeumi rendezvényeken, és aktív múzeumpedagógiai munkával a látogatók minden korosztályát megszólítja. Kulturális programjainkról, rendezvényeinkről folyamatosan hírt ad az Iparművészeti Múzeum honlapja.

A kiállítások hétfő kivételével naponta 10-18 óráig látogathatók.

Horváth Hilda, a kiállítás kurátora

Nyitókép: Ráth György-villa Osztrák terem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top