Close

Betlehemi jászol kiállítás a Bazilikában

A budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében látható a Magyar Kézműveségért Alapítvány 29. Betlehemi jászol kiállítása. A tárlat 2023. január 8-ig tekinthető meg.

A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást. Ezekkel a kiállításokkal egyúttal a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítés hagyományait is ápolják. 

Az évek során a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítették a palettát, a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket.

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is.
A zsűri végül 121 pályázó csaknem 170 munkáját fogadta el.
A tárlat gazdag anyagát a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a nyári kiállítás anyagát is tartalmazó összevont háromnyelvű fotóalbumban örökítették meg.
A hír forrása: Magyar Kézművességért Alapítvány

Bazilika Advent- Európa legszebb karácsonyi vására 2022
Shares
scroll to top