Close

Franciaországba került az első arany

fina 02 02

A pénteki ünnepélyes megnyitó után ma már érmekért küzdöttek a világ legjobb vizes sportollói. Mi magyarok is izgulhattunk a nyíltvízi úszóinkért, ám végül egyiküknek sem sikerült pontszerző helyet megcsípniük.

A világbajnokság első éremért zajló számára nem Budapesten, hanem a nyíltvízi úszásnak otthont adó Balatonfüreden került sor. A magyarok közül Rasovszky Kristóf végig az élmezőnnyel haladt, ám a végére nem sikerült jól beosztania erejét, így végül éppen, de lecsúszott a pontszerző helyről. Ám csüggedésre nincs oka, szépen versenyzett és még van hátra három (erősebb) száma a világbajnokságon. A vizes vb első aranya Franciaországba került, Marc-Antoine Olivier majdnem másfél perccel a magyar fiú előtt nyerte meg a versenyt.

A nap második éremért zajló versenyszámát a mesés környezetbe helyezett műúszó stadionban Kiss Szofi kezdte. Nem elírás történt, hiszen a magyar lány „csak” 13. lett, első tartalékként, ám lényegében versenyen kívül megmutatta magát a városligeti közönségnek. Az egyéni technikai szám során a versenyzőknek saját maguk által választott zenére kell meghatározott elemeket bemutatniuk. A verseny így sem unalmas, sőt. Már a parton megkezdődik a művészi prezentáció, ki lehetetlen pózban összecsavarodva várja, hogy megszólaljon a zene, más csábosan mosolyog a pontozó bírók irányába. 

Végül a borongós időben az oroszok versenyzője, Szvetlana Kolesznyicsenko örülhetett a legjobban, aki magabiztosan nyerte a számot. Még ha mi magyarok a kanadai Jacqueline Simoneau-t zártuk is leginkább a szívünkbe, aki magyar népviseltre hajazó dresszben és magyar népzenére mutatta be gyakorlatát. Végül az ötödik helyen zárt. Nála is boldogtalanabb volt azonban a japán Yukiko Inui, aki fülig érő szájjal jött ki a medencéből, ám végül 25 századponttal az utána következő ukrán Anna Volosina mögé szorult.

fina 02 03

Ezalatt a Duna Arénában is beindult a nagyüzem, egymást érték a selejtezők és a döntők. A 10 méteres vegyes (egy női és egy férfi alkot egy csapatot) szinkron toronyugrás ázsiai fölényt hozott. Az első helyen egy végig izgalmas verseny végén a kínai Ren Qian, Lian Junje páros végzett az élen. A dobogó harmadik fokára is a földrész versenyzői értek fel, az észak-koreai Kim Mi Rae, Hyon Il Myong. A két ázsiai érmes közé a brit páros ékelődött, akik kiegyensúlyozott versenyzéssel szerezték meg az ezüstérmet. A következő délutáni döntőben az ausztrálok is megszerezték első aranyukat: az 1 méteres fináléban Maddison Keeney bizonyult a legjobbnak.  

Eredmények:

Szinkronúszás, egyéni technikai program, döntő:

1. Szvetlana Kolesznyicsenko (Oroszország) 95.2036 pont
2. Ona Carbonell (Spanyolország) 93.6534
3. Anna Volosina (Ukrajna) 91.9992

13. Kiss Szofi

Nyíltvízi úszás, férfi 5 km:

1. Marc-Antoine Olivier (Franciaország), 54:31.40
2. Mario Sanzullo (Olaszország) 54:32.10
3. Timothy Shuttleworth (Nagy-Britannia) 54:42.10

7. Rasovszky Kristóf

31. Papp Márk

Műugrás, vegyes szinkron toronyugrás

1. Ren Qian / Lian Junjie (Kína)
2. Matthew Lee / Lois Toulson (Nagy-Britannia)
3. Kim Mi Rae / Hyon Il Myong (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság)

Női 1 méter

1. Maddison Keeney (Ausztralia) 314.95
2. Nadezhda Bazhina (Oroszország) 304.70
3. Elena Bertocchi (Olaszország) 296.40

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top