Close

Először mutattak ki küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-koncentrációt a déli féltekén új-zélandi műszerek

Fotó: niwa.co.nz

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei – jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Az 1972 óta működő Baring Head-i állomás gyűjti leghosszabb ideje megszakítás nélkül a déli-félteke légköri szén-dioxid-szintjére vonatkozó adatokat.
A kutatók szerint utoljára több mint hárommillió évvel ezelőtt volt ilyen magas az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációja.
A NIWA közleménye szerint a kibocsátások többsége az északi féltekén történt, így az Új-Zélandtól északra fekvő állomások műszerei már korábban jelezték a 400 ppm-es érték átlépését. Mostanra pedig már elegendő gáz keveredett a légkörben ahhoz, hogy a déli félteke állomásai is jelezzék a lélektani határ átlépését.
A Baring Head-i adatok azért különösen fontosak, mert oda messze délről érkezik a levegő, olyan területekről, amelyek távol vannak mindenfajta emberi tevékenységtől.
Sara Mikaloff-Fletcher, az intézet munkatársa szerint a 400 ppm-es küszöbérték átlépése lehetőséget teremt az emberek számára annak felismerésére és megértésére, hogy most már tényleg nagyon kevés idő maradt a cselekvésre.

A szakemberek szerint a légköri szén-dioxid-szint 400 ppm alá csökkentéséhez éveken át vissza kellene szorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását.

MTI

 

Kapcsolódó cikkek:

Először sikerült az üvegházhatást igazolni

Alábecsülték a növények által elnyelt szén-dioxid mennyiségét

Az ember okozza 95 százalékban

Újabb lyuk a légkörön

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top