Close

Harry Houdin illuzionista és bűvész kiállítás

geuu 01 img0117

Harry Houdini, a magyar származásu illuzionista és bűvész kiállítása Budapesten

A kiállítás egy hónapig, 2016. január 27-től február 27-ig látható, keddtől szombatig 09 és 20 óra között. Idén lesz 90 éve, hogy meghalt Harry Houdini, magyar származású amerikai illuzionista és bűvész.
Az Országos Széchényi Könyvtár – együttműködve a Houdini House Budapest-tel –, kiállítja azt a páratlan magángyűjteményt, melyet a milánói expó magyar pavilonjának látogatói már korábban megismerhettek.A gyűjtemény eredeti relikviákon keresztül és a 2014-ben készült Houdini című amerikai film kelléktárgyait is bemutat, megidézi a híres művész alakját, életét, mutatványait. Március 24-től a gyűjtemény végleges kiállítóhelyére kerül a Houdini House Budapest-ben. A magángyűjtemény gondozója David Merlini szabadulóművész. A kiállítás elég pici, de érdemes megtekinteni, a bilincsei között szerepel a kiállításon egy kép az érmeivel. Kevesen tudják hogy testét edzette és versenyeken is részt vett. Ki is az a Harry Houdini? Harry Houdini született Weisz Erik (Budapest, 1874. március 24. – Detroit, 1926. október 31.). Apja Mayer Sámuel, anyja Steiner Cecilia. Apja rabbi volt, otthon magyarul, jiddisül vagy németül beszéltek, angolul nem. Mikor Houdini négy éves mások szerint mikor két éves volt a család Amerikába költözött.
Houdini sajnos, tagadta magyar származását és Amerikában Wisconsin állambeli Appleton-t jelölte meg szülő falújának, ahol gyermekorában élt családjával.
         Nevét Amerikában Ehrich Weiss alakban használták, gyermekkori barátai és édesanyja az „Ehrie” és „Harry” beceneveken szólították. A Houdini nevet tizenhét éves korában kezdte használni a francia bűvész, Jean Eugene Robert-Houdin neve után, aki igen nagy hatással volt rá, és barátja Jack Hayman mondta neki, hogy hozzáadva a Houdin névhez egy i betűt, franciául azt jelentené „mint Houdin” a nagy mágus. Később idősebb korában Houdini kijelentette, hogy új nevének első része, a „Harry”, egy tiszteletadás volt Harry Kellarnek, akit Houdini nagyon csodált. Mindazonáltal valószínűbb, hogy a „Harry” a gyermekkori „Ehrie” becenévből ered.
Halála sokak szerint azért következett be, mert montrealban a McGill egyetem hallgatóinak különleges bemutatója közben arra a felszólításra hogy hasizmai bármilyen ütést kibírnak, az egyik diák  figyelmeztetés nélkül erős ütést mért a vakbél tájékára, ezzel végleges repedést idézve elő az 52 éves mutatványosnak. Mások szerint már előtte is voltak vakbélproblémái, csak nem volt hajlandó vele orvoshoz fordulni. Az egyetemi előadás után nem sokkal később meghalt. Minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze volt.
        Kilenc alkalommal választották meg az Amerikai Bűvészek Társaságának elnökévé és a londoni bűvészek klubjának is volt elnöke. Néhány kivétellel maga találta ki trükkjeit, csak négy segítőtársa tudta a legnehezebb mutatványok megoldását. Volt azért egy-két olyan száma is, amelyet ők sem ismerhettek és a mester tudta csak a titkot. Egyik ilyen trükje a Metamorfózis című bűvészmutatvány: a mester annak idején a feleségével együtt adta elő. Megbilincselt kezekkel bemászott egy hajókoffer méretű dobozba, ahonnan pillanatok múlva nem ő, hanem a felesége pattant elő, természetesen bilincs nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top