Close

Daganatellenes hatóanyagok keresésére kiírt konzorciumban vehet részt az Országos Onkológiai Intézet

Színezett elektronmikroszkópos kép egy tüdőrákos sejt osztódásáról Forrás: pharmafile.com

Az Országos Onkológiai Intézet egy hétfős konzorcium tagjaként támogatást nyert az Európai Unió által finanszírozott Marie Sklodowska-Curie European Training Network (ETN) pályázati kiírásban – tájékoztatta az intézet pénteken az MTI-t.


A Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs keretprogramból támogatott közel 3,75 millió euró összfinanszírozású Magicbullet elnevezésű project fő célkitűzése újfajta daganatellenes hatóanyagok keresése.
A Magicbullet ETN konzorcium a partnerek főbb képességeire alapozva a munkaterv végrehajtása során a tumorbiológia, a biokémia, a farmakológia, a szintetikus vegyészet, a gyógyszervegyészet, a spektroszkópia és a konformációanalízis eszköztárát fogják használni. Továbbá tizenöt fiatal kutató kap lehetőséget arra, hogy kapcsolódjon a programhoz 2015-2018 között, ahol a három éves képzésük alatt a konzorcium teljes, interdiszciplináris tudásbázisához hozzáférhetnek.

A tájékoztatás szerint a projekt munkatervének sikeres végrehajtása során egy sor új peptid-gyógyszer konjugátumot fog fejleszteni és tesztelni, amelyek vagy már ismert, vagy újonnan leírt tumorspecifikus peptidekből és citotoxikus hatóanyagok összekapcsolásából fognak állni. Ezek a specifikus peptid-gyógyszer konjugátumok nagy dózisban alkalmazhatók, könnyebben bejutnak a daganatsejtekbe és az előállításuk is megoldott.
A manapság használatos daganatellenes hatóanyagok többsége igen toxikus, és az alkalmazásuk során gyakran súlyos mellékhatások lépnek fel. Azok a kémiai vegyületek, amelyek specifikusan, a tumorsejteken meglévő molekuláris struktúrákat ismernek fel, alkalmasak lehetnek gyógyszerek irányított célba juttatására. Az ilyen „címzést” lehetővé tevő molekulákhoz kötött hatóanyagok lehetnek a „magic bulletek”, egyfajta „varázsgömbök”, melyet a Nobel díjas Paul Ehrlich (1854-1915, fiziológiai Nobel-díj, 1908) már meglehetősen korán előre vetített.
Az Országos Onkológiai Intézet a partnerek által előállított újfajta vegyületek tesztelését fogja végezni izolált tumorsejteken, és kísérletes daganatokon állatmodellekben.
A program végrehajtásában a konzorcium másik magyar partnerén, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kívül német (Bielefeld, Cologne), olasz (Milano, Como) és finn (Helsinki) akadémiai intézetek, valamint gyógyszerfejlesztő cégek vesznek részt.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top