Close

Közgyűlést tartott az Ipartestületek Országos Szövetsége

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) május 24-én tartotta XLI. Közgyűlését, amelyen az ipari kisvállalkozások létfontosságú szerepe és a szövetség stratégiai célkitűzései álltak a középpontban.

Németh László, az IPOSZ elnöke beszédében rámutatott, hogy az elmúlt 10 évben a magyar gazdaság jelentős változáson ment keresztül, és a segélyalapú gazdaságból munkaalapú gazdasággá váltak. Az IPOSZ küldetése az, hogy segítse tagjait megérteni a globális problémákat és megtalálni a helyi szakmai válaszokat. Céljuk, hogy meggyőzzék a magyar kormányt és az európai kkv szakmai szövetségeket arról, hogy hatékonyabban támogassák az egyéni, családi, mikro- és kisvállalkozásokat. Hangsúlyozta, hogy a mikrovállalkozásoknak más igényeik és lehetőségeik vannak, ezért szükség van differenciált szabályozásra és támogatásra. Az IPOSZ javasol egy olyan támogatási rendszert, amely a mikrovállalkozások által nyújtott társadalmi és gazdasági értéknek megfelelő támogatást biztosít. Emellett kiemelte a képzés és a szaktudás fejlesztésének fontosságát annak érdekében, hogy a hazai vállalkozások sikeresen értékesítsék termékeiket a határokon túl is. Az IPOSZ következetesen részt vesz a fontos érdekegyeztető fórumokon, és továbbra is törekszik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tagságára és a GINOP Plusz Monitoring Bizottsági tagságra, hogy a mikrovállalkozásoknak valódi képviseletet biztosítson. Az elnök kiemelte, hogy az IPOSZ az egyetlen szervezet Magyarországon, amely hitelesen képviseli az egyéni, családi és mikrovállalkozásokat, és folytatni fogják tevékenységük erősítését és fejlesztését.


A rendezvényen jelen volt Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, aki köszöntő beszédében elmondta, kiváló együttműködés jött létre a helyi ipartestület és az önkormányzat között. Folyamatos párbeszédre törekszenek, segítik a vállalkozókat az ügyintézésekben. A vállalkozások az önkormányzat kiemelt ügyfelei, saját ügyintézőkkel, illetve lehetőségük van nem hivatalosan is konzultálni az önkormányzat döntéshozóival.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a magyar gazdaság kihívásairól, az IPOSZ és a kormány együttműködéséről beszélt. Sosem felejtjük el – mondta -, hogy a nemzeti össztermék 30-40%-át biztosítja a kis és középvállalkozói szektor, valamint a foglalkoztatottaknak több mint fele is ilyen szervezet munkavállalója, minden második magyar!
A kormány közel 30 ezer vállalkozást támogat. A támogatáson kívül azon dolgoznak, hogy megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a magyar ipar mögött innovatív és színvonalas, digitális és szakmai háttér legyen. Kiemelte a magyar kreativitást, amelyet szerte a világon ismernek és elismernek, valamint idézte Lázár János építési és közlekedési minisztert, aki szerint „nálunk első a magyar munkaerő, a magyar alapanyag, a magyar szaktudás és ennek következtében kiemelten a magyar profit”. Majd röviden beszélt az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezetről, amelynek vitája a tegnapi nap a parlamentben elkezdődött. A szabályozás kiemelt célja, hogy Magyarország a sikeres állami építési beruházások területén 2030-ra Európa élmezőnyébe kerüljön. Kiszámítható, átlátható beruházási rendszert hoznak létre. A törvénytervezet bevezetésével az elérhető legnagyobb arányú magyar alapanyag és építési termék felhasználását tűzték ki célul.
Az államtitkár biztos abban, hogy az elkövetkező időszak a magyar ipar sikerkorszaka lesz, amelyben óriási szerepe lesz az IPOSZ-nak, amely nemcsak képviseli, de segíti és képzi is tagszervezeti tagjait, és elsődleges célja, hogy minél sikeresebbek legyenek a magyar kis- és középvállalkozások. Kijelentette, hogy a magyar kormány és az IPOSZ természetes szövetségesek. Mindig így tekintettek az IPOSZ-ra, és így is fognak tekinteni a jövőben is.

Az esemény ünnepélyes pillanata volt, amikor az IPOSZ kitüntetéseket adott át. Tóth Tibornét, Pásztó és Vidéke Ipartestület alkalmazottját, Tóth Tibor szobafestő, mázoló, tapétázó mestert, Gubola Zoltán pékmestert, Baráth Károly aranykoszorús fényképész mestert és Németh Ildikó fodrászmestert méltatták elismerésekkel, a kimagasló teljesítményükért és hosszú éveken át tartó elkötelezettségükért.


Forrás: IPOSZ, fotók: Juhász Melinda

Shares
scroll to top