Close

Látványos ígéretekkel zárult a Természetvédelmi Világszövetség kongresszusa

Látványos ígéretekkel zárult a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Sydney-ben megrendezett kongresszusa, a részt vevő országok több mint 70 fogadalmat tettek a Föld természeti kincseinek megőrzésére.


A Sydney-i Ígéret névre hallgató dokumentumban, amelyet csütörtökön tették közzé, számos ország nagyra törő és széleskörű természetvédelmi lépésekre tett ígéretet. A kitűzött célok közé került az esőerdők fogyásának megállítása, óceánvédelmi területek kialakítása Afrika partjai mentén, a történelmi Selyemút 1,3 milliárd fával való beültetése, valamint az antarktiszi bányászat korlátozása is.
Az ígéretek között szerepel Banglades első védett tengeri övezetének kijelölése, Gabon és Madagaszkár meglévő védett tengeri területeinek jelentős növelése, valamint Panama fogadalma arra, hogy egymillió hektárnyi lepusztított földterületet állít helyre természetvédelmi parkok keretében. „A természetvédelmi területek kialakítása és védelme messze a világ legjobb befektetése, amely képes lehet a jelenlegi fejlődési problémákra megfelelő választ adni” – mondta el az IUCN vezetője, Julia Marton-Lefevre.

A további ígéretek közé tartozik Ausztrália részéről az iszapkotrás betiltása a Nagy-korallzátony (a képen a szerk.) közelében, illetve az a Kínával kötött megállapodás is, amely korlátozza az antarktiszi bányászatot. A világ egyik legnagyobb környezetszennyező országának tartott Kína emellett vállalta természetvédelmi területeinek 20 százalékkal, erdőterületeinek pedig 40 millió hektárral való bővítését.
A Sydney-i Ígéret hosszú távú célja annak elérése, hogy 2020-ra a világ összes földterületének 17 százaléka és óceánjainak 10 százaléka váljon természetvédelmi területté.
A kongresszuson korábban bemutattak egy tanulmányt, amely a természeti kincsek megőrzésének és a védett területek kialakításának társadalmi, kulturális, klímavédelmi és mindenekelőtt gazdasági hasznossága mellett érvelt. A kongresszuson emellett szó esett olyan új pénzügyi modellek és technológiák bevetésének lehetőségéről, amelyek komoly szerepet játszhatnak a természetvédelemben. Az ausztrál kormány által vendégül látott konferencián több mint 6 ezer személy vett részt, akik a világ 170 országából érkeztek.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top